[Livestream registratie] - 23 juni is de honderdste geboortedag van Alan Turing, de Britse wiskundige die met de Turingmachine aan de wieg stond van de computer en de kunstmatige intelligentie. In het KennisCafé ‘Wat denkt de computer?’ kijken we naar de ontwikkelingen in de kunstmatige intelligentie. Wat is een ‘denkende’ machine? Verschilt machine-intelligentie van mensen-intelligentie?

Deep Blue versloeg schaakgrootmeester Kasparov, Watson won Jeopardy van de twee beste menselijke spelers ooit. Waar ligt de grens? Nemen slimme machines belangrijke taken zoals grensbewaking of gezondheidszorg over? Blijft de mens nog wel de baas?

Moderator Martijn van Calmthout (De Volkskrant) praat met wetenschappers over het heden en de toekomst van kunstmatige intelligentie. Te gast zijn Bas Haring (filosoof, hoogleraar publiek begrip van de wetenschap aan de Universiteit Leiden), Catholijn Jonker (hoogleraar interactieve intelligentie aan de TUDeft), Peter Sloot (hoogleraar Computational Science aan de UvA) en Marc Teerlink (Global BAO Strategist, Global BAO Centre of Competence IBM). Ook columnist Maarten Keulemans (De Volkskrant) ontbreekt niet voor een frisse blik op de relatie van de mens met zijn machines.

Het KennisCafé is een coproductie van de Volkskrant, KNAW, science center NEMO en De Balie

archief.debalie.nl/artikel.jsp?articleid=451995

debalie.nl

Loading more stuff…

Hmm…it looks like things are taking a while to load. Try again?

Loading videos…