Down South - Op Zoek Naar Thuis (8+)
Muziektheater met bekende Friese acteurs, een mannenkoor, een graafmachine, vijf paarden en een koe

De eeuwenoude graslanden van het gebied onder Leeuwarden verdwijnen langzaam. Een nieuwe identiteit ontstaat. Er rijzen huizen en de eerste bewoners betreden het gebied. Als pioniers zoeken zij het avontuur in de hoop een thuis te vinden.

Sproet arriveert op De Zuidlanden. Ze gaat wonen in het huis dat haar moeder voor hen beiden heeft uitgekozen. Maar Sproet voelt daar niet veel voor en gaat er vandoor. Sproet’s moeder begint een zoektocht en dat levert van alles op, maar geen Sproet. Zo lijkt het.
Een jazzpianist uit de Randstad, die in Leeuwarden een nieuw bestaan wil opbouwen, is ook op zoek. Richard zoekt zijn piano. Het instrument komt niet zonder slag of stoot op de juiste bestemming aan.
Een boer en een boerin komen aan bij hun splinternieuwe huis. Ze hebben hun boerderij verlaten. Op deze nieuwe plek echter, is alles anders en heeft niets nog een eigen geur. Ze hopen dat Lisa, hun lievelingskoe die ze hebben meegenomen, er kan aarden.

Maar zij blijken niet de enige bewoners te zijn… Wanneer een als indiaan verkleed buurjongetje zijn pijl in de klei schiet, verschijnen er cowboys. De zingende cowboys zijn gek, grappig en tegendraads. Voor de één vormen zij de bedreiging van het vertrouwde, voor de ander zijn zij grenzeloos en onweerstaanbaar…

Down South is beeldende en theatrale tocht, dwars door gras, zand en modder. Een grappig stuk dat soms ook even de pijn laat zien die ieder van ons voelt bij grote veranderingen in het leven.

De voorstelling is drietalig: Fries, Nederlands en Liwwadders en wordt gespeeld op meerdere, dicht bij elkaar gelegen locaties in de openlucht. De tocht gaat over onverharde grond en is daardoor niet geschikt voor rolstoelgebruikers of mensen die slecht ter been zijn.

Cultuur, natuur en economie komen bij elkaar in dit bijzondere samenwerkingsproject in Leeuwarden. Tryater, Buro Klei, projectbureau De Zuidlanden en de gemeente Leeuwarden werken de komende drie jaar aan de culturele ontginning van De Zuidlanden, de nieuwe wijk in aanbouw aan de zuidkant van de stad.

Tryater brengt met Down South drie jaar achtereen een locatietheatervoorstelling voor de hele familie (vanaf 8 jaar), ieder jaar in september. In 2010 vind de voorstelling van 4 tot en met 26 september iedere zaterdag en zondag om 13.30 en 16.30 uur plaats. Kaartverkoop: tryater.nl. Kijk voor meer informatie op de speciale projectpagina: tryaterdownsouth.nl.

Loading more stuff…

Hmm…it looks like things are taking a while to load. Try again?

Loading videos…