Effectief, vernieuwend en vooral leuk schrijven leren.
1 op de 4 leerlingen in het basisonderwijs heeft moeite met schrijven.

Goed schrijfonderwijs geeft een kind een levenslange voorsprong. Het beïnvloedt de taalontwikkeling, het tekstbegrip en de fijne motoriek. Met de hand schrijven is ondanks het toenemende belang van de computer nog steeds heel belangrijk. Helaas is er in de praktijk van het huidige basisonderwijs maar weinig aandacht voor. Goede methoden zijn vaak meer dan tien jaar oud en leerkrachten hebben het te druk. Onderzoek heeft aangetoond dat met name de tijd die wordt besteed aan het schrijven van belang is voor een goede motorische inprenting -Time on Task. Hoe zorgen we ervoor dat kinderen veel tijd besteden aan het oefenen van de noodzakelijke bewegingen? Door het leuk te maken.

Ranj Serious Games, een vooraanstaande ontwikkelaar op het gebied van educatieve spellen, ontwikkelt op dit moment Juf-in-a-Box. Schrijflessen worden met deze methode op een speelse en leerzame manier benaderd. Het verenigt de uitdaging, de feedback en de fun van computergames met een adaptieve leermethode. Het systeem past zich constant op het niveau van de leerling aan.

Educatieve games worden steeds gangbaarder en onderzoek toont aan dat zij daadwerkelijk leerzaam zijn. Toch bestaat er bij educatieprofessionals nog scepsis over hun educatieve waarde, of onzekerheid over implementatie binnen het lesrooster. Feit blijft dat kinderen zich met een fanatisme en concentratie op games storten waar de gemiddelde docent jaloers op zou worden. Serious games combineren deze motiverende factor met het bereiken van specifieke leerdoelen.

Juf-in-a-Box werkt met eenvoudig te begrijpen technologie. De leerling schrijft met een stylus, in grootte gelijk aan een normale pen, op een schrijftablet en beeldscherm ineen. Het spel is vanwege de grafische interface intuïtief te begrijpen. Hierdoor is het systeem geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar, dus ook voor kinderen die nog niet kunnen lezen! Ranj Serious Games werkt nauw samen met professionals op het gebied van kinderfysiotherapie. Hierbij wordt de wetenschappelijk bewezen methode Neuromotor Task Training gehanteerd. Deze besteedt veel aandacht aan de transferbaarheid van oefeningen: de vertaling naar gebruik in het dagelijks leven. Juf-in-a-Box is hierdoor ook relevant voor kinderen die extra moeite met schrijven hebben, door bijvoorbeeld DCD (developmental coordination disorder).

Dit betekent echter niet dat de docent een onbelangrijke schakel in het leerproces is geworden! In tegendeel: Juf-in-a-Box is een krachtige tool maar veronderstelt nog steeds begeleiding van een gekwalificeerd docent. Doordat het ieder kind toestaat op zijn of haar eigen tempo te werken kan deze tevens meer aandacht besteden aan de kinderen die dit nodig hebben.

Indien u graag meer informatie wilt over Juf-in-a-Box, kijk dan op jufinabox.com

Loading more stuff…

Hmm…it looks like things are taking a while to load. Try again?

Loading videos…