Deinze is sterk verbonden met De Leie: het was het Europees kruispunt aan de Leie tussen vier van de belangrijkste steden van de Middeleeuwen: Gent-Kortrijk en Oudenaarde-Brugge. Het groot kruispunt was De Knok op Petegem.

Na de overstromingen in de jaren 60 (de Gentenaars zetten hun Leiesluizen niet open..) werd meer afwatering via het Schipdonkkanaal voorzien. Meer debiet en zaardere schepen! Verbreden en verdiepen van het Schipdonkkanaal als afwatering, afbreken van het sas op de vaart, opspuiten van de Brielmeersen, onteigeningen, aanleg Canteclaerwijk, aanleg Tweebruggenlaan en Kromme Brug, tweespalt in de Gemeentepolitiek (Deinze tegen Petegem...Christenen tegen Liberalen...) en invloed van de grote bedrijven.., aanleg van de Brielmeersen: recreatiepark, sportvelden, dierenpark... Heraanleg van de Markt en de centrumstraten.
Getuigenissen, authentieke beelden - ondertiteld.
Gertealiseerd ter gelegenheid van Deinze 2020: aanzet tot de stadskernvernieuwing. Concept: Paul Bailleul. Opname, montage en sonorisatie: Martin De Baerdemaeker. Productie: Stad DEINZE 2009.

Loading more stuff…

Hmm…it looks like things are taking a while to load. Try again?

Loading videos…