More info -> davidemadeddu.it ->Research -> Bhouse

The challenge for this project was to develop a house type for small settlements in flood risk areas.
“BHouse” is based on a system that adjust its configuration to the flooding conditions of the site (tidal levels) and specific topographical and environmental conditions.
The main axis of the model consists of a curve on which wraps a ribbon to create a single envelope.
The ribbon change its shape to adapt to the site in relation to the sun, to promote natural lighting and passive heating of the building. It creates large openings towards the south and contracts to reduce the exposed surface to the north. The envelope’s structural part consists of a steel skeleton and a carrier coating metal panels of the same size.
An interstitial ribbon directly responds to environmental conditions through a system of movable louvers. The different degree of aperture of the metal panels allows to adjusting natural lighting inside the building, while in case of flooding, the panels close progressively with increasing tide level, making an active barrier against water. The envelope therefore behaves as a complex porous system with structural capabilities: a filter capable of adjusting the flows of air, light and water.
The entire project was developed in Bentley GenerativeComponents and allowing the monitoring of all the variables of the project. It has been defined through a parametric model that links environmental variables with building components in order to create a complex system of behaviours.

The project received the 2008 honourable mention award in the category Architecture / Building as a finalist at Bentley BE Awards of Excellence and was also part of the Baltimore (USA) exhibition of the BE Conference "Best Practices for Sustaining Infrastructure".

More info -> davidemadeddu.it ->Research -> Bhouse

Loading more stuff…

Hmm…it looks like things are taking a while to load. Try again?

Loading videos…