ONTWERPERS
Sharon Van Overmeiren, Didier De Roeck, Nicolas Mossoux, Gert-Jan Schulte

CONTEXT
Ons onderzoeksobject is gesitueerd in het West-Vlaamse Waregem, een gemeente dat bekend staat omwille van zijn jaarlijkse koers en voetbalploeg. De fietstunnel ligt aan de rand van van de ringweg rondom het centrum van Waregem. De tunnel onderscheid zich van anderen omdat hij niet haaks op de spoorweg staat maar de gebruiker in een vloeiende beweging van de ene naar de andere kant brengt.

BEWEGING
Het is de beweging die de tunnel maakte dat ons als ontwerper intrigeerde. Net zoals de infrastructuur waar hij onderdoor loopt maakt hij geen scherpe bochten maar draait hij langzaam naar zijn bestemming toe. Het is als het ware een spoorweg voor fietsers.

ANALOGIE
Verder gaand op deze metafoor zijn we op zoek gegaan naar manier om dit idee ook naar de gebruikers toe duidelijk te maken. Zo wordt verlichting gebruikt als referentie naar bielzen, de houten dwarsliggers waarop rails worden vastgelegd. De verlichtingspalen zijn ook op te vatten als referentie naar de stalen dragers van de elektriciteitskabels.

TRECHTER
Een tunnel kan ook gezien worden als een trechter die zijn omgeving opslorpt om vervolgens aan de andere kant weer los te laten. Door het verspringen van hoogte versterkt de verlichting dit effect en tegelijker tijd geeft het de tunnel meer beweging en een extra dimensie.

SENSOR
Een sensor zal er voor zorgen dat de verlichting ter hoogte van de fietser aanspringt. Dit brengt interactie tussen tunnel en gebruiker en zorgt voor confrontatie wanneer fietsen langs verschillende kanten van de tunnel komen.

Loading more stuff…

Hmm…it looks like things are taking a while to load. Try again?

Loading videos…