vendettavideo.wordpress.com/

Osäkra anställningar, 24-timmars jour, arbetare som tvingas stämpla ut när det är få kunder och stämpla in igen när det kommer fler, utbrända 21-åringar. Det är inte isolerat till The Phone House, i den moderna kapitalismen är vi arbetare osäkrade och utbytbara. Särskilt ungdomar. Dagens unga är den första generationen som förväntas få det sämre än sina föräldrar.

Förr var man i Sverige i alla avseenden friskare ju yngre man var, men idag är det fler ungdomar som drabbas av olika stressymptom. Det är något som gäller för hela den arbetsföra befolkningen. Bland pensionärer däremot, människor utanför arbetsmarknaden, blir hälsan bättre. Den stigande psykiska ohälsan är alltså direkt arbetsrelaterad.

Antalet heltidsanställda minskar. Genom att anställa oss på bara enstaka timmar kan företagen försäkra sig om att vi är så beroende av timmarna att vi inte kan tacka nej när de ringer. Antalet tidsbegränsade anställningar har även de ökat. På så sätt kan de hålla oss osäkra och se till att vi inte vågar säga ifrån mot orimliga arbetsvillkor, för vem vågar ta strid för sina rättigheter när man kan bli sparkad dagen efter och få hela sin ekonomi förstörd? Detta i kombination med den höga arbetslösheten, kan de även försäkra sig om att direkt få in nya arbetare om de sparkar någon.

Den politiska eliten kallar det flexibilitet, vi kallar det otrygghet.

Men vi behöver inte bli deprimerade och hoppas på ett bättre liv efter döden, vi kan göra motstånd här och nu! Ända sedan arbetarklassen formerades har vi arbetare organiserat oss och kämpat tillsammans. Vi har snackat ihop oss, strejkat, ockuperat, blockerat, startat upplopp, och tagit strid för ett människovärdigt liv!

Första maj är arbetarrörelsens internationella helgdag, en dag då vi demonstrerar tillsammans och visar att vi tänker fortsätta kämpa tills den dagen vi har ett samhälle byggt efter våra behov och inte chefer och politikers. Varje arbetsplats är en diktatur; och precis som de arbetare som tillsammans trotsar statens våldsapparat och just nu skakar om hela Nordafrika för att störta sina diktaturer, kan vi arbetare i Sverige störta våra chefer och ta makten över våra liv!

I år demonstrerar vi tillsammans under parollen ” Osäkra arbeten - Osäkrade arbetare”. Väl mött på revolutionär första maj i Lund!

Arrangörer: Första Linjen, India Däck, Solidaritetsfonden, Smålands Nation, Syndikalistiska Ungdomsförbundet Lund, Virvelvinden.

Loading more stuff…

Hmm…it looks like things are taking a while to load. Try again?

Loading videos…