9 december 2008 hield A SEED Europe een picket-line bij een conferentie over genetisch gemanipuleerde soja. Het doel van deze bijeenkomst was om duurzaamheidsvoordelen en -risico's van gentechsojateelt te bediscussiëren en managementadviezen voor bedrijven te formuleren. De deelnemers werden door A SEED eraan herinnerd dat niet alleen gentech nog steeds omstreden is, maar ook de grootschalige sojaproductie in het algemeen. Omdat de aankondiging ervan duidelijk maakte dat in onze ogen cruciale pijnpunten in het (gentech)sojadebat niet ter discussie zouden staan, nam A SEED niet deel aan de conferentie zelf.
De organisatoren willen om de tafel met de sojaindustrie en dat lukt niet als het gebruik van gentechgewassen of een productieverlaging ter discussie staan. In onderstaand persbericht staat meer informatie over de conferentie en de kritiek van boerenbewegingen uit het zuiden en kritische organisaties in het noorden.
Gewapend met een videocamera hebben we geprobeerd de deelnemers te laten vertellen waarom ze deelnamen. Deelnemers die klaarblijkelijk onze kritische standpunten niet deelden, waren meestal kort van stof. Reacties kregen we van mensen die ook bezorgd waren over de sojaproductie, maar toch met de industrie in discussie wilden. Een derde categorie waren studenten die enkel kwamen luisteren. Zij hebben natuurlijk het meest aan de door ons uitgedeelde achtergrondinformatie. Ondanks dat de organisatie had aangekondigd 100 deelnemers te verwachten, hebben we toch echt niet meer dan 50 mensen voor de conferentie naar binnen zien gaan. Het zal de organisatie wel tegenvallen, temeer daar ook het online debat over gentechsoja, waar deze conferentie deel van uitmaakt, nog volkomen stil is.

Een veel gehoord commentaar bij de ingang van de conferentie was dat we niet buiten moeten blijven staan, maar onze kritiek binnen moeten laten horen. Ter aanvulling op het persbericht hierop dan nog een antwoord: Als het enkel om voors en tegens van gentechnologie ging dan hadden we binnen onze mening gegeven. Discussies moet je kunnen voeren. Waar we problemen mee hebben is de context van deze bijeenkomst en de achterliggende reden om dít debat te organiseren. Het is voor ons duidelijk dat het is bedoeld om de Round Table on Responsible Soy (zie persbericht beneden) soepeler te laten verlopen. Met dit overleg probeert de soja-industrie de druk op de ketel (door de groeiende kritiek op de sojaproductie) weg te nemen. Na wat marginale aanpassingen hopen de betrokken bedrijven een “verantwoord-dus-oke”-sticker op hun producten en werkwijzen te kunnen plakken om vervolgens op dezelfde schaal hun productie, export en verwerking voort te zetten.
Gentechnologie ligt nog steeds gevoelig bij de Europese consument, vandaar dat men een debat als dit moet laten zien dat hier aandacht voor is en dat er op dit punt een compromis mogelijk is. Zolang de politieke context van de export-gestuurde economische ontwikkelingen en bezwaren van de kleine boeren in de sojaproducerende landen door de betrokken bedrijven en NGOs als Solidaridad en het Wereldnatuurfonds niet serieus worden genomen, zien wij een conferentie als vandaag vooral als greenwash-exercitie en blijven we liever buiten, weer of geen weer.

Hiermee willen we niet iedereen veroordelen die wel besloot aan het debat deel te nemen. We hebben ook voldoende contacten met conferentiegangers om binnenkort ook te kunnen melden hoe het er daar aan toe ging en met wat voor standpunten vertegenwoordigers van diverse bedrijven en wetenschappers van de Universiteit van Wageningen kwamen.

Loading more stuff…

Hmm…it looks like things are taking a while to load. Try again?

Loading videos…