RIBA Manser Medal for the best new house or major extension in the UK in association with HSBC Private Bank, the UK's pre-eminent private housing design award.

Watson House

The architects have overcome the reticence of planners, who insisted on this New Forest house being invisible from the public realm, in a thoroughly elegant way. Its concept is beautifully simple: a single long, linear shape with a central living space which is open to both ends.

While it pays homage to mid-century Danish examples, the architecture has been enriched with the playful humour of the quirkily placed windows. Locally grown sweet chestnut structural panels minimise the carbon footprint and allowed for a quick build.

The building is staked to the ground by its broad brick chimney but otherwise it floats above the landscape in a delightful way. This is a poetic building which is all too rare in the English countryside.

Loading more stuff…

Hmm…it looks like things are taking a while to load. Try again?

Loading videos…