Tijdens de ViA-Ronde Tafel van 6 juni 2011 over “duurzaam materialenbeheer” presenteerde Plan C het project “iMade – lokale productie op maat”.

iMade speelt in op de nieuwste technologieën van rapid manufacturing (3D-printing, stereolithographie, selective laser sintering ea.) die het volgende decenium gegarandeerd een ommekeer teweeg zullen brengen in de productieprocessen en de product-to-market-keten. iMade wil deze technologische revolutie meteen koppelen aan een sociale en ecologische evolutie. Welke arbeidskansen ontstaan er? Hoe kunnen we slimmer omgaan met materialen in deze tijd van groeiende grondstoffenschaarste? iMade heeft daarvoor een visie ontwikkeld en heeft de ambitie van Vlaanderen een groene, sociale proeftuin voor rapid manufacturing te maken.

Concreet wil iMade met een netwerk van dienstencentra de infrastructuur opzetten om lokale productie op maat met state-of-the-art technologie en arbeidskansen doorbraak te doen vinden. Deel van de noodzakelijke infrastructuur is een softwareplatform dat het verdelen, verkopen, distribueren van 3D-designs veilig en vlot kan laten verlopen.

PLAN C ontwikkelde iMade in samenwerking met een consortium van bedrijven. In 2009 werd het project iMade in de vorm van een TIS-aanvraag ingediend bij het IWT. Dat bleef zonder direct gevolg. Een tijdje bleef het stil rond iMade.
Sedert begin 2011 is er een vernieuwde interesse om iMade te lanceren als een ViA-doorbraakproject. De nieuwe impuls kwam van OVAM en Plan C. De eerste stap die nu wordt gezet is de presentatie van iMade op de ViA-Ronde Tafel van 6 juni 2011 over “Duurzaam Materialenbeheer”.

Loading more stuff…

Hmm…it looks like things are taking a while to load. Try again?

Loading videos…