SKVR Het Neuwe Werk speelt een voorstelling geïnspireerd op Büchner's Woyzeck: De mens W.

In ‘Woyzeck’ toonde Büchner ons de wereld zoals die was, onrechtvaardig.
Hij was er van overtuigd dat de mens nietig is en machteloos staat. ‘We zijn marionetten aan de touwtjes van onbekende machten’ schrijft hij ergens. Die wereld hield geen rekening met de Woyzeck’s en de Marie’s. In die wereld was de mens per definitie het slachtoffer van externe omstandigheden.

Het Nieuwe Werk kiest deze keer voor een voorstelling geïnspireerd op Büchner's Woyzeck. Geen makkelijke keuze, het stuk is immers nooit in zijn definitieve vorm verschenen aangezien de schrijver voortijdig bezweek aan tyfus. Maar de thematiek spreekt tot de verbeelding.
Inmiddels leven we niet meer in de overtuiging dat de mens nietig is en machteloos staat. Integendeel, we weten dat de wereld wel degelijk veranderbaar, verbeterbaar en bovenal maakbaar is. Toch… Is het mogelijk van Woyzeck een beter mens te maken dan hij is? En bovenal; is het nodig? En als een simpele ziel als Woyzeck zich in hoge mate laat omringen, beïnvloeden en manipuleren door de mensen die zeggen het beste met hem voor te hebben, wie is er dan uiteindelijk verantwoordelijk voor de misdaad die hij pleegt.

Het Nieuwe Werk neemt weer deel aan het ATFR! (Amateur Toneel Festival Rotterdam) en na met 'Ella' en '3 Zusters' in de prijzen te zijn gevallen doen we een nieuwe gooi.

atfr.nl/archive/2011/09/04/skvr-het-nieuwe-werk

Regie: Francien Schraal
Spelers: Aldo de Jong / Marlou de Jong /Mervyn Nankoe / Mathijs Haak / Marjolein Krul / Yvette Penning / Paul Reijnen / Danielle Vos
Vormgeving: Susie Brand

Loading more stuff…

Hmm…it looks like things are taking a while to load. Try again?

Loading videos…