Nuvarande Slussens vara eller icke vara finns idag i många stockholmares medvetande.

Med dryga 75 år på nacken anser många att en ersättning är vad som behövs. Andra förespråkar en upprustning av den geniala trafikkarusell som byggdes för att förena de södra och norra stadsdelarna i Stockholm.

Förslag på ”nya” Slussen har funnits under många år. De har alla ett gemensamt – det blir mycket dyrt. Man bollar med miljardbelopp som oupphörligt revideras åt ett håll – uppåt.

För ett otränat öga är det lätt att imponeras och falla för de förslag och modeller som visas - jag vet, jag tyckte själv att det senaste förslaget från början verkade bra.

Men är alternativet att renovera Slussen realistiskt? Nej säger en del, visst säger andra. Det blir för dyrt och är ogörligt att renovera säger några – men det blir ju betydligt billigare än att bygga nytt säger andra. Och dessutom får vi då behålla kulturarvet...

I november gick jag med en av stans duktiga stadsguider, Peter Frisk, på en timslång vandring i och runt Slussen. Peter har ägnat mycket tid åt att fundera över Slussen och är verkligen påläst på de förslag som gäller. Han sticker inte under stol med att han gärna ser att Slussen rustas upp och försiktigt förändras. Han kan historien, han har kunskapen och han har idéerna.

Filmen visar ett ganska deprimerat, slitet och illa underhållet byggnadsverk. Och det är lätt att falla in i rivningsalternativet om man inte fått klart för sig vad som skulle kunna göras.

I slutet av videon visas det förslag som stadens kommunstyrelse tar ställning till den 12 december. Dessutom finns några glimtar från den manifestation som engagerade stockholmare genomförde dagarna innan.

Loading more stuff…

Hmm…it looks like things are taking a while to load. Try again?

Loading videos…