In de documentaire PAINFUL PAINTING belicht regisseur Catherine van Campen de bijzondere werkmethode van schilder Ronald Ophuis en de gespannen relatie tussen kunst en werkelijkheid in zijn werk. De kunstenaar portretteert in de film de zeer gewelddadige spelletjes die kindsoldaten in Sierra Leone tijdens de recente burgeroorlog met vrouwelijke gevangenen speelden. Na een bezoek aan Afrika ensceneert hij met behulp van acteurs enkele van die extreme scènes vervolgens opnieuw in zijn atelier, om deze taferelen uiteindelijk op groot formaat doek te schilderen.

Ronald Ophuis neemt door zijn onderwerpkeuze een bijzondere plaats in binnen de Nederlandse schilderkunst. Zijn schilderijen met heftig menselijk lijden onderzoeken op confronterende wijze onze beladen relatie met geweld. Zonder zelfonderzoek te schuwen lijkt Ophuis ervan doordrongen dat geweld in ons allemaal huist...

Deze productie kwam tot stand met steun van het Stimuleringsfonds Nederlandse Culturele Mediaproducties.

Geproduceerd door Zuidenwind Filmprodukties in
coproductie met de NTR.

PAINFUL PAINTING beleeft haar wereldpremière tijdens IDFA 2011 dat plaatsvindt in Amsterdam van 16 t/m 27 november 2011.

PAINFUL PAINTING wordt op IDFA vertoond in de Nederlandse competitie en als enige Nederlandse film in de IDFA internationale competitie voor mid-length documentary. Kijk op de IDFA website (idfa.nl) voor meer informatie over vertoningsdata en tijden.

31 januari 2011 wordt PAINFUL PAINTING uitgezonden in NTR's Het Uur van de Wolf.

Loading more stuff…

Hmm…it looks like things are taking a while to load. Try again?

Loading videos…