Stefan Östersjö, Mötespunkter, Om samverkan mellan musiker och mellan konstformer.
Stefan är gitarrist och en framträdande solist inom den nya konstmusiken med talrika CD-inspelningar och turnéer. De senaste 10 åren har han arbetat med att utveckla ny repertoar och nya användningssätt för stränginstrument från olika kulturer och världsdelar. Stefan bedriver sedan 2002 konstnärlig forskning vid Musikhögskolan i Malmö och sedan 2002 även vid Orpheusinstitutet i Gent.
Konstlab är ett samarbete mellan Konstnärliga Fakulteten vid Göteborgs Universitet och Atalante. På Konstlab presenteras aktuell forskning inom konstområdet. Moderator för samtalen är kompositören Ole Lützow-Holm.

– Min konstnärliga praktik har på senare år sträckt sig allt längre bort ifrån den klassiska västerländska konstmusikens paradigm, mot möten med konstnärer från andra discipliner men särskilt också mot musiker från andra kulturer. Ambitionen har i alla dessa möten att skapa situationer av ömsesidigt lärande och långsiktigt utbyte. Under 2010-11 sammanföll flera huvudlinjer i detta arbete i ett musikdramatiskt verk med titeln IDIOMS. Detta är experimentell musikteater med skådespelare och musiker från Sverige, USA och Vietnam. Musiken är komponerad av Richard Karpen men inte noterad utan baserad på överenskommelser mellan musikerna och tonsättaren. Den utgör samtidigt en smältdegel av musikaliska idiom från traditionell Vietnamesisk musik och västerländsk konstmusik. Jörgen Dahlqvists text till verket är på liknande sätt en komplex väv av tre arketypiska berättelser som återges på Vietnamesiska, svenska och engelska. Jag vill i denna presentation diskutera fundamentala frågeställningar om öppenhet och lyssnande (efter Gadamer, Merleau-Ponty och Nancy) samt om konstnärlig metod för interkulturell dialog utifrån videoutdrag från arbets-sessioner och framföranden av detta verk.

Loading more stuff…

Hmm…it looks like things are taking a while to load. Try again?

Loading videos…