Dr. Jacob Vorstman en Professor dr. Peter Burbach geven een lezing met als titel: Psychiatrische problemen, zit het in de genen? Zij zullen zich toeleggen op de ontwikkelingsstoornissen Autisme en Schizofrenie en de rol van genetisch onderzoek bij deze ziektebeelden.
Tijdens het tweede deel van het programma heeft u de gelegenheid om persoonlijke vragen te
stellen aan prof.dr. Peter Burbach, dr. Jacob Vorstman, dr. Hilgo Bruining en dr. Eva Brilstra.

Psychiatrische problemen; zit het in de genen?
Ongeveer 20% van de bevolking krijgt in zijn leven te maken met een psychiatrische ziekte. De mens heeft altijd gezocht naar oorzaken van de stoornissen in het denken, voelen en gedrag. Ontstaan zij door conflicten die vanuit de kindertijd voortbestaan in ons “onbewuste”? Heeft het vooral te maken met opvoeding? Ouders die onvoldoende of juist teveel affectie tonen? Of komt het door schadelijke stoffen in de omgeving? Of zijn ze aangeboren? Al sinds het begin van de vorige eeuw is er een groeiende aandacht voor de mogelijkheid dat factoren die een kind erft van zijn ouders ook een rol kunnen spelen in het ontstaan van psychiatrische stoornissen: zit het in de genen?

Wat weten we nu over de erfelijkheid van psychiatrische stoornissen, over betrokken genen en hoe die ziekte veroorzaken? Als genen al een rol spelen, betekent dat dan dat de omgeving niet relevant is? En, mogelijk de belangrijkste vraag: wat heeft het eigenlijk voor een nut om de mogelijke rol van genen in psychiatrische ziekte te bestuderen?

In de lezing, gegeven door dr. Jacob Vorstman en Professor dr. Peter Burbach, zal op bovenstaande vragen worden ingegaan, waarbij de nadruk zal liggen op de ontwikkelingsstoornissen autisme en schizofrenie. Met behulp van klinische voorbeelden en aan de hand van uitleg over genetica en over het groeiend inzicht in de biologische achtergrond van deze aandoeningen zal het verband tussen genen en psychiatrie voor het voetlicht worden gebracht.

Loading more stuff…

Hmm…it looks like things are taking a while to load. Try again?

Loading videos…