The project is based on the history of the granary building, which is now used as a campus of Central Saint martins College of Art and Design, UAL(University of the Arts London). The purpose of the project is to study the connection and the relation between Old and new of The Granary building: the building has long history, which used to be an industrial dynamo of the borough of Camden and St. Pancras area. the project aims to provide all students in the art college with the awareness of the historic, architectural importance of the building.
According to some researches, Stanton Williams Architects, which designs the new building, has deliberately and legally preserved some vestiges and clues of the old grain warehouse. hence lots of old and antique elements intentionally remained being assimilated and juxtaposed on the same timeline.
The project targets the same view. In order to convey knowledge and emotion of the building, a couple of methods were used. One of them is photography and illustration of the old building and the other is using voice interviews files belonging to the Camden Local Studies and Archives Centre.

DOOR

A door of the 19th century, which is in the library, is opened right next to the 21th century’s. The door frames subtle images and motions with live sounds to take you into the history of the building. The number of year chronologically increases in accordance with significant historical events.

HISTORICAL BACKGROUND

The imposing grade II listed granary building, built in 1851 by Lewis Cubitt, the architect behind King’s Cross station, and adjoining 19th century transit sheds, were used to transport commodities and grain from the wheat fields of Lincolnshire to London’s bakers, and coal from the north east of england. rem- nants of the original loading platforms, wagon turntables and tracks still remain. hoists lifted sacks from the railway wagons into canal boats docked beneath, while horses were stabled beneath the railway sheds.

These vertical connections, so important for the func- tioning of its original purpose, are reflected in the design of the new building. new lightwells, drawing light deep into the core of the building, reinforce the original vertical links, while new glazed roof lights will display the original hoists. Scenic glass lifts will transport people, rather than grain, to the higher floors. The sta- bles will find a new use as bicycle stores for students and staff. horizontal connections have also been carefully developed to maximise student interaction, ease circulation while respecting the historic fabric.

The canal basin in front of the building, long since filled in, forms part of the new Granary Square leading down to the canal. Designed by Townsend Landscape Architects, it will feature hundreds of fountains and is defined at its eastern edge by a contemporary two-storey glass cafe pavilion designed by Stanton Williams Architect to add life and interest to the new public space.

Loading more stuff…

Hmm…it looks like things are taking a while to load. Try again?

Loading videos…