Zgodbe za lahko noč / Bedtime stories

Okoliščine, ki so omogočile nastanek eksperimentalnega interaktivnega video projekta Pile Rusjan in Nung – Hsin Hu so povezane z delovanjem kolaborativnega projekta ECVP - TheExquisiteCorpse Video Project. Gre za izvirno medkulturno kolaboracijo ustvarjalcev, ki se ukvarjajo z eksperimentalnim videom in je inspirirana z nadrealistično metodo "slastnega mrliča". Nadrealistična metoda je temeljila slučajnosti zgodbe, ki nastane z dodajanjem besed ali stavkov različnih udeležencev, v primeru ESVP pa udeleženec ustvari video delo kot odgovor na zadnjih deset sekund videa svojega predhodnika. Med gostovanjem projekta ECPV na rezidenci CasadasCaleiras v Sao Paulu 2010 je deset udeležencev ustanovilo novo projektno video skupino - TRAFFICJAM #1. TRAFFICJAM #2 , v kateri sta se ustvarjalno povezali Pila Rusjan in Nung-HsinHu je potekal v Tajpeiu na Tajvanu, v okviru rezidenčnega programa Treasure Hill ArtistsVillage od januarja do marca 2012. V intenzivnem vzdušju ustvarjalnega sodelovanja sta umetnici zasnovali kolaborativni projekt Zgodbe za lahko noč.
Projekt izhaja iz njune lastne izkušnje osamljenosti v tuji deželi in hkrati tematizira paradoksalno stanje vse večje osamljenosti v svetu, ki ga zaznamuje intenzivno komuniciranje s pomočjo sodobnih tehnologij. Interaktivna knjiga in postelja sestavljata avdiovizualno instalacijo, ki ustvarja intimno in prijazno vzdušje, v katerem lahko obiskovalci listajo po knjigi in izberejo svojo zgodbo za lahko noč. Zgodbe, ki so projicirane na posteljo, se predstavijo v različnih oblikah in zabrisujejo mejo med realnostjo in sanjami.

Pila Rusjan je študirala na Visoki šoli za umetnost UNG, kjer je leta 2010 diplomirala v okviru programa digitalnih umetnosti in praks. Mednarodno delovanje je utrdila v projektu ECVP, ki je nanjo močno vplival. Ustvarja v medijih videa, fotografije in performansa.
Nung-Hsin Hu je Tajvanka, ki zadnjih šest let živi in dela v New Yorku. Na Long IslandUniversity je študirala kiparstvo, za svoj izrazni medij pa pogosto uporablja tudi performans, stop-motion animacijo in video. V projekt ECVP je vključena že od začetka, zaslužna pa je tudi za realizacijo Traffic Jam rezidence na Tajvanu.

Avtoriciprojekta: Nung-Hsin Hu in Pila Rusjan

Kuratorka: Yasmin Martin Vodopivec

Pripovedovalci zgodb: (poleg avtoric): StinaPehrsdotter, KimDottyHachmann, Bruno Penteado, JorgeBachman, duo EYES (SunnySu in YannickCariot), Jing-JingWang, Ji in YinMeemalai, Pierre Chen

Izdelava interaktivne knjige: OpenLab.Taipei我, AkinoriKinoshita, DieterHsu, LingZongTing in Honki), Knjigoveznica: JakaZdešar, Fotolito Dolenc in g. Tine Ribič

Loading more stuff…

Hmm…it looks like things are taking a while to load. Try again?

Loading videos…