Na jugoistočnoj strani Golubinjaka nalazi se špilja Ledenica sa dvije dvorane spojene uskim hodničićem, a na vrhu je otvor. Od ostalih špilja, koje nisu ure|ene za posjetitelje treba spomenuti pećinu Bukovac, a na južnoj strani Lokava u blizini sljemenskog tunela i Medvjeđu pećinu. Medvjeđa pećina poznata je po tome što su u njoj pronađene kosti i lubanje špiljskog medvjeda, a koje su sakupljene i izložene u muzeju u Beču. U špilji ima i kamenog »nakita« koje je stvarala voda otapajući kamen i taložeći ga na nže stijene u obliku siga milijunima godina.

Jedina uređena špilja za posjetitelje je Lokvarka, jedna od najljepših pećina hrvatskoga krša. Udaljena od ceste Rijeka-Zagreb tristotinjak metara pod zaštitom je Zavoda za zaštitu prirode Republike Hrvatske. Špilja ima četiri galerije, istražena je u duljini od 1200 metara, a za posjetitelje je uređena staza duga 900 metara.
Tri galerije uređene su za posjetitelje, a četvrtu špilju zbog netaknutosti izvornih oblika zovu Djevičanskom. Špilja je uređivana u više navrata kroz povijest, a prve stepenice u dubinu napravljene su tridesetih godina prošlog stoljeća. Električna rasvjeta uvedena je 1935. Godine 1974. stavljaju se rukohvati, uređuju staze i postavljaju reflektori.

Loading more stuff…

Hmm…it looks like things are taking a while to load. Try again?

Loading videos…