Exhibition at Fotografiska 25 februari - 1 april, 2014
fotografiska.eu/utstallningar/utstallning/mannen-hade-allt/

Projektet började som ett samarbete mellan kollegor. Peter Hoelstad fotograferade mannen i en studio mot en vit bakgrund. Sedan retuscherades bilderna ihop med olika bakgrunder och detaljer från skilda delar av världen. Han fick resa till New York, Chicago, Mallorca, Kongo-Kinshasa, Kenya, Burkina Faso, Nykvarn och Stadsgårdskajen. Bilderna fick växa fram i datorn under projektets gång. Stillbilderna sattes ihop till en film på sju minuter. Övergångarna mellan bilderna sker med så kallad morphning, en effekt som ger en smidig och surrealistisk effekt. Filmen går i en loop, där det inte finns en början eller slut.

Vi människor har i alla tider sökt efter lycka. Somliga av oss anstränger sig mycket för att finna den, vilket lätt blir den främsta orsaken till olycka. Man kan dock fråga sig vad som behövs för att vi ska känna oss lyckliga. Om vi söker på fel ställen kan vi vara ganska säkra på att bli besvikna, deprimerade och frustrerade. I dagens sekulariserade och kommersiella samhälle söks ofta lyckan i ting. Det är som ett beroende där tillfälliga lyckoinjektioner ständigt måste intas. Korta lyckorus som sedan försvinner lika snabbt och återigen måste fyllas med en ny injektion.

Vår man i verket gestaltar dessa tankar. I sitt sökande befinner han sig konstant på nya platser i världen. Han skaffar sig olika yrken, anpassar sitt yttre till omgivningen för att passa in. Objekten i händerna, som han så hårt håller i för att inte förlora, är i nästa stund utbytta mot nya. En konstant strävan efter förändring, nya erfarenheter, nya kläder och nya ting att äga. Ibland gör det honom lycklig och ibland går det inte så bra. Ensam står han där och undrar varför det är som det är, med sig själv som enda sällskap, och återvänder alltid till sin ursprungliga plats.

Loading more stuff…

Hmm…it looks like things are taking a while to load. Try again?

Loading videos…