De lezingen worden verzorgd door drie professionals van het UMC Utrecht, werkzaam binnen het Wilhelmina Kinderziekenhuis of het Julius Centrum voor Gezondheidswetenschappen .
Aan de paneldiscussie zullen ook professionals van het RIVM, enkele ouders van patiënten en behandelaren deelnemen.

* Vaccinaties en het Rijksvaccinatieprogramma; soms minder, soms meer?
Prof. Dr. E.A.M. (Lieke) Sanders, kinderarts immunoloog/infectioloog en thans hoofd voor onderzoek en onderwijs binnen de Divisie Kinderen van het UMC Utrecht is 25 jaar werkzaam in het Wilhelmina Kinderziekenhuis. Ze doet onderzoek naar het voorkómen van infecties bij kinderen en het optimaal maken van het Rijksvaccinatieprogramma. Het huidige RVP is een zeer succesvol programma waarbij de ziekten waartegen we vaccineren vrijwel niet meer voorkomen. Het blijft uiterst belangrijk dat alle kinderen gevaccineerd worden, maar er is ruimte om te kijken of we met minder dan de huidige 10 inentingen onze zuigelingen goed kunnen blijven beschermen. Daarentegen kan op latere leeftijd een herhalingsprik nodig zijn. Zo is bijvoorbeeld voor onze pubers een herhaling van Meningokokken C vaccin tegen hersenvliesontsteking en bloedvergiftiging wellicht gewenst. Kinkhoest blijft een hardnekkige zorg. De laatste 14 jaar zien we om de twee tot drie jaar een toename van kinkhoestinfecties in Nederland. Dit is met name gevaarlijk voor onze pasgeborenen. Tot er een beter vaccin beschikbaar is, zouden we moeders en gezinsleden opnieuw kunnen vaccineren om de zuigelingen te beschermen. Op dit soort aspecten wordt in de lezing ingegaan en is na afloop tijd voor vragen en discussie.

* Vaccineren tegen diarree?
Drs. Patricia Bruijning-Verhagen is kinderarts en epidemioloog en werkt bij de afdeling Infectieziekten Epidemiologie van het Julius Centrum voor Gezondheidswetenschappen. Zij deed onderzoek naar preventie van diarree bij kinderen door middel van vaccinatie tegen het rotavirus in Canada en zette dit vanaf 2010 voort bij het UMC Utrecht. Naast luchtweginfecties zijn infecties met diarree, braken en koorts de meest voorkomende infecties bij kinderen. Eén van de belangrijkste verwekkers van buikgriep is het rotavirus. Vrijwel elk kind maakt vóór zijn 5de verjaardag minimaal een keer een rotavirus infectie door en vooral bij zuigelingen kan dit leiden tot uitdroging. In Nederland worden jaarlijks ongeveer 4500 kinderen opgenomen in het ziekenhuis wegens uitdrogingsverschijnselen door het rotavirus. Met extra vocht herstellen kinderen over het algemeen goed en gelukkig overlijden er zelden of nooit kinderen aan deze infectie in Nederland. Maar rotavirus buikgriep komt echter zó vaak voor, dat diverse landen als België, Finland en Oostenrijk zijn begonnen met vaccineren tegen rotavirus infecties. In deze landen worden vrijwel geen kinderen meer met rotavirus buikgriep in het ziekenhuis opgenomen. De vraag is of wij ook in Nederland deze vaccinatie voor alle zuigelingen zouden willen invoeren in het RVP.

* Vaccinaties in de toekomst: is een RSV vaccin wenselijk?
Dr. Louis Bont is sinds 15 jaar werkzaam in het UMC Utrecht en werkt als kinderarts immunoloog/infectioloog in het Wilhelmina Kinderziekenhuis. Hij vertelt over het respiratoir syncytieel virus (RSV). Dit virus veroorzaakt longontsteking bij zuigelingen. Jaarlijks worden in Nederland 2000 zuigelingen opgenomen met een RSV infectie waarvan 150 kinderen op de intensive care. Gelukkig overlijden in Nederland zelden kinderen aan de gevolgen van een RSV infectie. Maar ongeveer 50% van de kinderen ontwikkelt later terugkerende astma-achtige symptomen. Te vroeg geboren kinderen, kinderen met een aangeboren hartafwijking en kinderen met Down Syndroom hebben een hoog risico op een ernstig verlopende RSV infectie. Er is geen behandeling voor kinderen met een RSV infectie, maar er wordt hard gewerkt aan de ontwikkeling van een veilig vaccin. In het UMC Utrecht werken onderzoekers aan het verbeteren van preventie en de behandeling van patiënten met RSV.

Loading more stuff…

Hmm…it looks like things are taking a while to load. Try again?

Loading videos…