Cu ocazia protestului organizat de Asociatia Cutu-Cutu in data de 30.11.2012, am avut ocazia sa stam de vorba cu un iubitor de animale venit din Australia, care locuieste de cativa ani in Bucuresti. Dl. Andrew Back a avut amabilitatea sa ne raspunda la cateva intrebari si ne-a permis sa va prezentam si dvs micul nostru interviu.
Dl. Andrew Back ni l-a prezentat la finalul interviului pe catelul lui, Patrick, care a fost sterilizat de curand. Patrick fost gasit pe strazile din Romania dupa ce a fost abandonat de romanii “crestini”. Suferea foarte mult, avea un picior rupt, o afectiune grava a pielii si era mort de foame. Ce mentalitate, ce suflet, ce om! A fost o placere sa aflam cum se desfasoara lucrurile in privinta animalelor intr-o tara in care toata lumea isi doreste sa locuiasca pentru nivelul ridicat de trai. Poate ca nu e intamplatoare legatura intre bogatia materiala si cea spirituala. Ma intreb adeseori, daca am invata sa respectam si noi animalele si nu le-am mai lua dreptul la viata, oare am avea o viata mai buna? Interviul cu acest om deosebit m-a facut sa inteleg ca intr-adevar am fi mai bogati si mai fericiti daca am respecta si iubi necuvantatoarele. Dupa ce am inchis camera, Dl. Andrew Back l-a mentionat pe Robert Smith care a rezolvat problema cainilor la Oradea, despre banii cheltuiti si despre zecile de mii de caini sterilizati, ca acum, dupa ce problema a fost rezolvata, sa vina noul primar si sa dea o hotarare locala care sa intoarca Oradea in evul mediu, ucigand caini inexistenti, dar pe bani multi sau importand caini din alte judete pentru a motiva cheltuielile.
Cuvintele australianului nostru despre tara sa natala mi-au ramas intiparite in minte: “noi avem grija de animale”, “este o alta mentalitate”. Parca mi-a infipt cineva un cutit in inima. Voi aveti civilizatie, mi-am spus , nu noi care ne batem cu pumnul in piept ca suntem civilizati daca facem sa curga rauri de sange de animale. Parca acest om a venit din viitor in epoca de piatra. Nu se uita la noi cu superioritate, ci cu o infinita durere ca nu reusim sa ne ridicam la nivelul tarilor occidentale, desi pretindem atat de multe. Potential exista, dar degeaba…

Reporter: Mihnea Columbeanu, regizor, critic de film
Cameraman amator: Nicoleta Bagiu

Loading more stuff…

Hmm…it looks like things are taking a while to load. Try again?

Loading videos…