Sedam decenija nakon Novosadske racije, najvećeg zločina koji pamti Novi Sad, ponovo su otvorena pitanja o njenim žrtvama, a pravosudni sistem propustio je priliku da osudi jednog od njenih poslednjih živih vinovnika. Devedesetsedmogodišnji Šandor Kepiro, kapetan mađarske kraljevske žandarmerije tokom Drugog svetskog rata, čije su trupe od 21. do 23. januara 1942. pretresale kuće u ulicama Cara Dušana, Futoškoj, Jevrejskoj i u delu do Trga slobode u Novom Sadu, optužen je za direktno ubistvo četvoro i sprovođenje još 30 ljudi na Dunav gde su im okončani životi.

Pred Višim sudom u Budimpešti proces protiv njega počeo je 5. maja 2011, gotovo pet godina nakon što ga je u operaciji „Poslednja šansa" u Mađarskoj pronašao lovac na naciste i direktor Centra „Simon Vizental" dr Efraim Zurof. Pedesetpetominutni TV dokumentarac „Slučaj Kepiro" prati nekoliko paralelnih priča - suđenje optuženom Š. Kepiru, sećanja svedoka iz sudskog procesa - Lidije i Artura, danas osamdesetogodišnjaka čije je živote racija u Novom Sadu zauvek obeležila i odvela ih daleko od rodnog grada, kao i priču dr Efraima Zurofa o fotografiji koja se sudbinski našla na pravom mestu u pravo vreme. Rekonstruišući put tima koji je tokom proteklih pet godina u tri različite države prikupljao dokaze i svedočenja koja bi Kepira dovela pred sud, ekipa novosadske Playground produkcije, predvođena autorkom Natašom Krstin, pripremala je „Slučaj Kepiro" obilazeći Budimpeštu, Jerusalim, Tel Aviv i Novi Sad - sklapajući delove priče duge sedam decenija. Uz snimatelja Silarda Kovača, montažera Vuka Vukmirovića, značajan doprinos filmu dali su i autori animiranih sekvenci - Aleksandar Ilić i Aleksandar Rot.

Projekat je realizovan u saradnji sa Fondom za razvoj istraživačkog novinarstva, uz podršku Ministarstva kulture, medija i informacionog društva i Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i javno informisanje.

Loading more stuff…

Hmm…it looks like things are taking a while to load. Try again?

Loading videos…