Montaža: Katja Škorić.

Fotografije: Sara Badovinac, Larisa Kazić, Jana Furman.

Idejna zasnova in Organizacija: Sara Badovinac in Dejan Koban.

Sodelujoči : Jana Furman, Mohor Kordež, Katja Škorić, Klara Debeljak, Larisa Kazić,
Semra Mahmutović, Tamara Lazarević, Aida Beganović, Veronika Dintinjana, Stanka Hrastelj , Amra Božović, Dželil Nesimović, Mito Kostadinovski, Eldin Dino Džanko, Ibrahim Spahić.

Fakultete:
Fakulteta za Arhitekturo, Ljubljana; Fakulteta za družbene vede, Ljubljana; Filozofska fakulteta (Etnologija in kulturna antropologija), Ljubljana; Teološka fakulteta, Ljubljana; Fakulteta za Medicino, Ljubljana; Arhitektonski fakultet, Sarajevo; Akademija likovnih umjetnosti, Sarajevo; Univerzitet Dzemal Bijedic, Mostar; Filozofski fakultet, Sarajevu; Fakultet Političkih Nauka (Komunikologija), Sarajevo.

Letnica izdelave : 2009

Vsebina :
V Sarajevu se je leta 2009 zgodila odmevna umetniška delavnica, kjer so se slovenski in bosanski študentje različnih fakultet in mladi pesniki samoiniciativno povezali in ustvarili projekt "Susjed, upali svjetlo!". Rezultat projekta je bila svetlobna instalacija iz odsluženih predmetov. Le-te so zbirali pri stanovalcih ulic v bližini kraja, kjer se je na koncu projekta odvila predstavitev instalacije s pesniškim performansom.
Namen projekta, ki je prevzel Sarajevčane in doživel številne objave v medijih, je bil osvetliti temno ulico v centru mesta Sarajeva in združiti delo ustvarjalcev različnih umetniških znanj v skupen dialog med dvema različnima kulturama. S tem so mladi dokazali, da se lahko z malo truda in prostovoljnim umetniškim udejstvovanjem v javni prostor subtilno poseže, s tem dodatkom pa del mesta dobi povsem nov obraz.

Poleg ustvarjanja v Galeriji Maka Dizdara na Bašćaršiji, kjer se je zgradilo prijetno delovno vzdušje, so umetniki pripravili nekaj spremljajočih prireditev po samem mestu. Zrušili so simboličen Berlinski zid ter tako obeležili 20. obletnico padca zidu, 71. obletnico Kristalne noči in 16. obletnico zrušitve mostarskega mostu. Organizirali so pesniško branje na tramvaju, ki je popeljal udeležence prireditve in naključne potnike, ki so se peljali po vsakdanjih opravkih. Mladi ustvarjalci so projekt predstavili tudi na Prvi sarajevski gimnaziji, Likovni akademiji in Fakulteti za arhitekturo. Projekt so sklenili 15.novembra v Staklenom gradu, v središču Sarajeva, s postavitvijo instalacije in pesniškim performansom, ki se je dodelal skozi nastajajoči organizem svetlobe.

Dogodek so organizirali v okviru društev in organizacij: KUD Kentaver, EASA Slovenija, IPC- International Peace Center in Festival Sarajevo.
Sponzorji in Donatorji: Festival Sarajevo Sarajevska zima, AGD Magazin za arhitekturu gradnju i dizajn, Epiee, Alon, Color, Velana, Elsatrade, Aero.

Loading more stuff…

Hmm…it looks like things are taking a while to load. Try again?

Loading videos…