Op 15 november 2012 werd de 15de faculteit van de KU Leuven geïnaugureerd, de Faculteit Architectuur. Het onderwijs van deze faculteit wordt verzorgd door LUCA Campus Sint-Lucas Architectuur in Brussel en Gent. In de schoot van deze faculteit ging de Facultaire Doctoraatscommissie Architectuur van start, wat de verdediging van dit eerste Doctoraat in de Architectuur aan de KU Leuven mogelijk maakt.

Look Here Now
Mapping Design Trajectories

Promotoren:
Prof. dr. ir. arch. Hilde Heynen (KU Leuven)
Prof. dr. Paul Cruysberghs (KU Leuven)
Prof. dr. Rolf Hughes (Konstfack University College of Arts, Crafts and Design)

Examencommissie:
Arch. Hilde Daem (Robbrecht en Daem architecten)
Prof. dr. Alain Findeli (Université de Nîmes)
Arch. Francis Nordemann (agence Monce Nordemann)
Prof. dr. ir. arch. Andrew Vande Moere (KU Leuven, Secretaris)
Prof. dr. Johan Verbeke (KU Leuven, LUCA Campus Sint-Lucas Architectuur, Voorzitter)

Thierry Lagrange over zijn doctoraatsproject:
“Het centrale thema van voorliggend onderzoeksproject is het kijken (als handeling, als een gebeurtenis in de fysieke en sociale ruimte) naar de manier waarop iemand kijkt. Mijn professionele achtergrond als architect, fotograaf en lesgever vormt daarbij een essentieel onderdeel.
Het project heeft zowel geleid tot een artistiek resultaat als tot een onderzoeksresultaat. Het artistieke resultaat omvat videowerk (ZOOM, Old Masters en Landscapes #), een boek, The Matrix Project en een reeks architecturale projecten ontworpen en gerealiseerd in de loop van dit onderzoeksproject. Het onderzoeksresultaat heeft inzichten voortgebracht die geleid hebben tot de ontwikkeling van een creatieve techniek, de matrixmethode. Het gebruik van matrices initieert een bijzondere wijze van kijken, wat op bepaalde momenten tot creatieve inzichten leidt.
Het onderzoekstraject heeft nieuwe vragen en nieuwe uitdagingen opgeworpen met betrekking tot de situatie van architecten, hun activiteiten en hun opleiding. Tevens wordt het ook mogelijk om de matrixmethode op verschillende terreinen verder te ontwikkelen tot een krachtig hulpmiddel om creativiteit te stimuleren.”

Verdediging Doctoraat in de Architectuur
Geassocieerde Faculteit Architectuur, KU Leuven
Maandag 14 januari 2013, 10u30
Kunstencentrum Vooruit
Sint-Pietersnieuwstraat 23, 9000 Gent
Dansstudio (3de verdieping)

Meer info: architectuur.sintlucas.be

Loading more stuff…

Hmm…it looks like things are taking a while to load. Try again?

Loading videos…