L'Aprenent de Pilot és una sèrie d'espais monogràfics dedicats a retratar de forma directa la vida dels artistes catalans que desenvolupen gran part de la seva activitat professional fora de les nostres fronteres. Professionals del món plàstic, escènic o musical mostren al telespectador com és la seva activitat laboral a l'estranger, i quines són les particularitats que el diferencien dels sectors existents a casa nostra. El programa prova de reflexionar sobre com s'articulen les polítiques culturals fora del nostre país i quins són els actius que tenen els nostres artistes més enllà de les nostres fronteres.

Nico Roig (Barcelona, 1976) comença a compondre les primeres melodies als vuit anys amb un teclat Casio, que aviat substitueix per una guitarra i una gravadora Fostex de quatre pistes. Després de molts anys d’estudi musical, flirteja amb el jazz, la música clàssica contemporània i la improvisació a la recerca d’un llenguatge propi. El 2000 deixa Barcelona per instal·lar-se a Brussel·les, on desenvolupa nombrosos projectes, com Os Meus Shorts –amb què és seleccionat finalista com a compositor i guitarrista de la International Guitar Award de Dresde, Alemanya (2006)– i The Crappy Mini Band –amb qui ja prepara un tercer àlbum i ha realitzat gires al Japó, els Països Baixos, Itàlia i Espanya–.
Al marge dels nombrosos concerts, produccions teatrals i altres col·laboracions que desenvolupa des de Bèlgica, Nico Roig comença a compondre cançons en català per a un projecte que pren el nom de S’Acobla i que, per als concerts a l’estranger, acompanya amb la projecció de subtítols perquè el públic entengui les lletres originals. Tot i el reconeixement del projecte per part del públic belga, Roig comença a emprendre un subtil retorn a Catalunya, com a guitarrista i arranjador, col·laborant amb músics com Agustí Fernández, Raül Fernández (Refree), Oriol Roca, Xavi Lloses i el Quartet Brossa; Maria Monferrer, de Ten Thousand Islands (per a qui arranja i interpreta el repertori de Nick Drake que es presenta al cicle Binomis, al CaixaFòrum); el poeta Josep Pedrals i el director teatral Àlex Serrano.
El músic i productor Pau Vallvé, entre la nombrosíssima producció de Nico Roig s’enamora d’unes cançons gravades a casa, el vessant més discret. És així com neix la voluntat de publicar un disc amb el segell Amniòtic Records.
Tonada del genoma humà és un disc que parteix de la guitarra i la veu, com a fils conductors sobre els quals cada cançó troba intuïtivament el seu propi acompanyament musical. El procés de composició és íntim, ja que són cançons que Roig escriu per a ell mateix o per als més propers, i que només finalitza quan Amniòtic Records confirma la seva publicació. L’enregistrament és casolà, gravant tot sol la veu i la major part dels instruments, i amb les col·laboracions d’honor d’alguns amics com el mateix Pau Vallvé, Refree, Giovanni di Domenico, Laurent Blondieu o l’il·lustrador Marc Torrent, a qui encarrega el disseny de portada. El títol del disc sorgeix de les mateixes melodies que el componen, totes senzilles i essencials, com si tots les portéssim inscrites a la genètica del nostre ADN. Són cançons que parlen de temes universals i que ens sembla que coneixem des de sempre

Loading more stuff…

Hmm…it looks like things are taking a while to load. Try again?

Loading videos…