Lasse Mikaelsen fra Hagebro har udviklet de gamle typer af klækkebakker. De gamle typer passer ikke til Danske forhold. Lasse's nye flydende klækkebakke ser ud til at løse alle de problemer, man kan pege på med udsætning af dambrugsfisk.
I mange år har vi bevistløst supleret åens bestande af ørreder med dambrugsfisk.
Dambrugsfiskene har også sygdomsproblemer som gør det problematisk at flytte dem - læs mere her : fiskepleje.dk/vandloeb/udsaetning/oerred/her_finder_du_planerne.aspx
Hvor fiskene kom fra har vi ikke været særligt kritiske med - generne er blevet flyttet fra vandløb til vandløb og endda fra land til land.
Den nyeste forskning viser nu at der i hvert lille tilløb til feks. Gudenåen - findes genforskelle som tyder på at ørrederne har tilpasset sig de lokale forhold.
Problemerne med genforurening kan man læse om her i DTU undersøgelse google.dk/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&ved=0CDAQFjAA&url=http%3A%2F%2Fwww.fiskepleje.dk%2Fupload%2Fdfu%2Ffiskepleje.dk%2Fpopgen_ferskvandsfiskeribladet_orred.pdf&ei=ElohUa_xGYrVtAaw9IC4Ag&usg=AFQjCNFKnUvvagCcs5zjsa5_YO8XAUxyKA&sig2=PMyADEJyyZYWQyK3ElsXeQ&bvm=bv.42553238,d.Yms
Nogle steder har udsætningerne næsten ødelagt de oprindelige gener. I en Skjern Å ørred er ca. 60 procent af generne fra dambrugsfisk - i Ribe å er den "kun" ca. 20 procent.
Her kan DTU's undersøgelser også påvise problemer med udsætninger af fisk som ikke er hjemmehørende. Læs mere her fiskepleje.dk/fiskebiologi/populationsgenetik/status/oerred.aspx
Fisk der gyder i et andet vandløb end deret eget - har svært ved at få held med deres gydning, men samtidig konkurrerer de med de lokale fisk om de få gydebanker.
Læs meget mere om problemerne med dambrugs ørrederne her på DTU's side : aqua.dtu.dk/Nyheder/Arkiv.aspx?guid=%7B8C7C8C25-B68B-4278-866B-8774D220C6EA%7D
Dambrugsæggene klækker tidligere på grund af det varmere vand i dambruget og ynglen fodres op så de bedre kan klare transporten og udsætningen. Når vi sætter yngel ud fra et dambrug, så er de op til 4 gange større end den yngel der lever i bækkens kolde vand.
Det betyder at bækkens egne små ørreder må fortrække fra de bedste standpladser - hvis de da ikke bliver spist af de større, meget territoriale ørreder.
DTU har påvist at de udsatte dambrugsfisk kun har en minimal chance for at overleve skiftet fra et kar - til livet i det vilde - det er langt under promillen der overlever udsætning, rejsen til havet, overgangen til saltvand og endelig at vende tilbage. Det er godt for bækkens egne ørreder, men skidt for lystfiskernes fisketegns-midler, for pengene der går til de traditionelle udsætninger, er næsten spildt.
På trods af DTU's mange undersøgelser som viser problemerne med at udsætte dambrugsfisk af tvivlsom genetisk baggrund så har Lasse Michelsen alligevel problemer med at få tilladelse til at bruge den skån somme rugekasse som producerer vild-fisk - direkte i bækken. Vel at mærke uden at flytte rundt på generne. Moder-fiskene fanges på gydepladsen og de befrugtede æg kommer direkte tilbage i rugekassen i bækken.
Udviklingen af æg og fisk følger vandløbets temperatur og fødeemnernes udvikling. Overlevelses-procenten i rugekasserne er typisk over 90.
Er det ikke bedre at restaurere vandløbene? spørger vi Lasse Mikaelsen - "Jo absolut - men vi bliver ikke færdige imorgen eller bare indenfor de næste år med det, så istedet for at bruge mange millioner på udsætning af dambrugsfisk så kunne vi lave fiskene billigt og natur nært i rugekasserne. Så kunne vi bruge de overskydende penge til genopretninger af åer og bække".
Efter at have læst DTU's rapporter og hørt på Lasses*s argumenter så er det svært at forstå at den flydende rugekasse, sammen med genopretningen af vores vandløb ikke er den bedste vej at gå, når vi skal genoprette vandløbene og forbedre fiskemulighederne.

Loading more stuff…

Hmm…it looks like things are taking a while to load. Try again?

Loading videos…