MENNYI PÉNZBE KERÜL A LAKÁSVÁSÁRLÁS? AZ ILLETÉKTŐL A FELÚJÍTÁSIG 1.rész
lakasvasarlas.net

Amikor a vásárlók lakásvárlás t terveznek igazából csak a lakás vételárára gondolnak, viszont a lakásvásárlás ennél jóval több költséggel jár. Természetesen egyénenként az egyéb költségek akár milliókkal is változhatnak. Összeszedjük és mindenki figyelmébe ajánljuk, hogy milyen kiadásokra kell még oda figyelni. talán nem tudunk ez alapján pontos kalkulációt csinálni de tájékoztatásnak megfelelő lehet.

AZ ÜGYVÉD KÖLTSÉGEI
A legelső fizetnivaló a lakásvásárlás kor az ügyvédi díj, hiszen rajta keresztül köttetik meg hivatalosan a lakásvásárlás. Ez a díj rendszerint a vevő terhe, ami általában 0,5-1% között mozog. Itt egy 15 milliós lakás esetén 75-150 ezer forint kiadásról beszélünk.

AZ INGATLAN ILLETÉK ÉS EGYÉB KEDVEZMÉNYEK
A következő jelentős összeg a viszterhes vagyon átruházási illeték
Módosították az illetéktörvényt 2013. január 1-jei hatállyal. Ami érinti az ingatlant vásárlókat, egykulcsos lesz lakás vagy ház vásárlása esetén az illeték (visszterhes vagyonszerzés illeték). Az ingatlan értékétől függetlenül 4 % illetéket kell ezentúl fizetni. Az új lakások esetében 15 millió forintig 0% és e felett 4% illetéket fogunk fizetni.
Fiatalok első lakáshoz jutási kedvezményének mértéke nem változik, viszont a 8 milliós értékhatárról 15 mFt-ra emelkedik az igénybevételi korlát felső határa. A kedvezmény mértéke továbbra is az illeték 50 %-a, de maximum 40 eFt
Van még egy elenyésző költség az ingatlannyilvántartási díj magyarúl tulajdonilap bejegyzés, ezt akkor kell fizetnünk, amikor az adásvételi szerződéssel megyünk a földhivatalba.

HA A LAKÁSVÁSÁRLÁS HOZ HITELT IS IGÉNYBE VESZÜNK.
Amennyiben szeretnénk hitelt is a lakásvásárlás hoz, akkor az is költséggel fog járni. Ha nincs éppen valamilyen akció a bankban, akkor általában van egy értékbecslési díj, ami 30.000-40.000 szokott lenni.
Amikor elbírálásra került a kérelmünk, utána a hitelszerződés egy közjegyzői okiratba lesz foglalva, itta díjak igen változóak, akár csak az ügyvédnél, lehet, hogy megosszuk 25-40 ezerből, de akár az ingatlan 1% ig is elmennek a közjegyzők.
Továbbá ki kell fizetnünk, ha van esetleg egy hitel bírálati díjat, ami szintén bank függő 0-tól 100 ezerig is terjedhet. szintén a Banki költségekhez tartozik a Bank tulajdonjogának földhivatali bejegyzése, ami 12600 forint szokott lenni.
Aztán mi a hiteles tulajdoni laphoz több mint 6000 ért juthatunk hozzá. És a következő banki gyöngyszem a folyósítási jutalék, amit felszámolhat a bank, ez pár 10 ezer forintól 1-1,5% is lehet.
Tehát érdemes hitelfelvétel előtt figyelni a banki akciókat és összehasonlítani a banki ajánlatokat mert saját tapasztalat, hogy a különbségek nagyok lehetnek. Tehát a lakásvásárlásnál idáig láttuk, hogy nem csak szimplán az ingatlan árával kell számolnunk, hanem a nem kevés egyéb költségekkel is.
youtube.com/watch?v=2FIRE054btY

Loading more stuff…

Hmm…it looks like things are taking a while to load. Try again?

Loading videos…