Το 2009 η Honda έφερε τα πάνω κάτω στον κόσμο της σπορ μοτοσικλέτας παρουσιάζοντας πρώτη μια supersport μοτοσικλέτα που διέθετε ένα σύστημα ABS κατάλληλο για χρήση ακόμη και στην πίστα. Αυτό το μοντέλο ήταν το Honda CBR 1000RR C-ABS. Σε σύγκριση με τα τουριστικά και τα άλλα μοντέλα που έχουν ABS, τα super sport έχουν χαμηλότερο βάρος, κοντύτερο μεταξόνιο και χαμηλότερο κέντρο βάρους προκειμένου να επιτύχουν καλύτερες επιδόσεις.

Λόγω της μεγάλης διαφοράς φορτίου στην επιτάχυνση και την επιβράδυνση, ο έλεγχος αυτών των μοτοσικλετών με συμβατικό ABS θεωρούνταν δύσκολο. Η Honda επέλεξε να εξελίξει ένα συνδυασμένο σύστημα πέδησης που θα είχε και ABS, ελεγχόμενο ηλεκτρονικά. Όταν ο αναβάτης φρενάρει ένας κινητήρα μέσα στο σύστημα που επενεργεί στα εμπρός και τα πίσω φρένα ενεργοποιείται για να δημιουργήσει υδραυλική πίεση, εφαρμόζοντας έτσι ισχύ πέδησης που διαμοιράζεται ιδανικά στον εμπρός και τον πίσω τροχό.

Επειδή η υδραυλική πίεση ελέγχεται με μεγάλη ακρίβεια, ακόμη κι όταν ενεργοποιείται το ABS, το σύστημα δεν προκαλεί κανέναν κραδασμό όπως αυτούς που συναντά κανείς σε συμβατικά συστήματα ABS κι έτσι δεν αποσπάται ο αναβάτης από την οδήγησή του. Με το σύστημα αυτό ο κάθε αναβάτης με βασικές γνώσεις μπορεί να αποφύγει το μπλοκάρισμα των τροχών, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να οδηγήσει τη μοτοσικλέτα διατηρώντας καλύτερο έλεγχο στα φρένα καθώς η μοτοσικλέτα διατηρεί ουδέτερη συμπεριφορά ακόμη και στο απότομο φρενάρισμα.

Σε αντίθεση με τα υπάρχοντα συστήματα ABS που χρειάζεται να τοποθετηθούν πρόσθετα εξαρτήματα κοντά στα φρένα (κάτω από τα ελατήρια), το ηλεκτρονικά ελεγχόμενο Combined-ABS χρησιμοποιεί συμβατικά φρένα. Οι μηχανισμοί του συστήματος έτσι μπορούν να τοποθετηθούν όσο πιο κοντά γίνεται στο κέντρο της μοτοσικλέτας και δεν επιβαρύνουν τα περιφερειακά της. Ίσως το σύστημα αυτό στη μορφή αυτή να μην μπορεί να αξιοποιηθεί από τους έμπειρους επαγγελματίες αγωνιζόμενους, σίγουρα όμως έδωσε νέα πνοή εμπιστοσύνης στους ερασιτέχνες αναβάτες, αν και η έξτρα οικονομική επιβάρυνση του συστήματος κάθε άλλο παρά αμελητέα ήταν.

Loading more stuff…

Hmm…it looks like things are taking a while to load. Try again?

Loading videos…