De Sikkeleend, ook wel Bronskopeend genoemd, is een decoratieve siereend, die gemakkelijk te houden is...

De verspreiding van de Sikkeleend is Midden-Siberië tot Noord-Japan in moerassen, woudzone, 's winters op rijstvelden en vaak in zoetwatermeren...

De woerd heeft een kastanjerode kruin. De voorkant van de kop en de wangen met brons-purperen weerschijn, brede groene band begint bij het oog en gaat over in de langgerekte kap achter op de kop. Keel en de voorhals zijn wit met een zwarte halsband. Rug en borst zijn wit met zwarte, geschubde bandering. De vleugeldekveren zijn lichtgrijs met witte punten. Aan beide kanten van de staart zitten sikkelvormige, zwart-witte, afhangende vleugelveren. Onderstaartdekveren zijn zwart met een grote roomkleurige zijvlek. De flanken en de buik zijn zwart-wit gestreept. Het vrouwtje ziet er bijna hetzelfde uit als de wilde eend maar met enigszins verlengde halsveren.

De Sikkeleend heeft niet veel verzorging voor nodig ...Bij het houden van meerdere paren wordt gemeenschappelijk gebaltst door zowel woerden als vrouwtjes. Het fokken is niet moeilijk omdat tegenwoordig alleen gefokte vogels worden aangeboden, die zelfs bij rijk beplante tuinvijvers broeden.

De nesten zijn vaak iets van het water verwijderd tussen de struiken, niet in broedhokken of nestkasten. De legtijd is half mei tot half juni. Het legsel zijn meestal 6 tot 10 bruinig gele eieren. De broedduur is 25 tot 26 dagen. Jongen zijn na een jaar al geslachtsrijp.

Sikkeleenden zijn hele rustige en sterke eenden die behoorlijk oud kunnen worden. Voor mensen die eens iets aparts voor op hun vijver willen, is de Sikkeleend zeker een aanrader!

watervogelbond.be/nl

Loading more stuff…

Hmm…it looks like things are taking a while to load. Try again?

Loading videos…