Killerball blev årets nykomlingar på Manifestgalan har en bakgrund som gatumusikanter och planerar ett singelsläpp under våren.
På M/S Borgila spelar de ”I can't Find It”.

För en enkel lekman, vilka är Killerball?
– Vi är fyra killar från västerort som har spelat av och till i tio år – vi är snart inne på vårt andra decennium. Det vi spelade nu kallar vi för akustisk garagerock, men vi kommer från ett hårdare håll: mycket 90-talsrock och grunge. Sen har det utvecklats vidare till mer ackord än riff.

Ni har lirat ganska mycket på gatan?
– För ett tag sen släppte vi en EP och ville ner och spela med den i Europa – men lyckades inte styra speciellt många spelningar. Då packade vi en liten röd bil med akustiska instrument och spelade på gatan. Vi drog ner till Spanien och bodde i tält, sen gick det bättre: då kunde vi bo på hostel.

Ni vann pris som ”Årets nykomling” på Manifestgalan tidigare i våras. Hur mår man då?
– Asbra! Särskilt efter ett par white russians, höhö. I våra huvuden är det världens största grej. Det är ju alla indiebolag som infattas under Manifest. Kan man säga att det är som Grammis fast utan Warner, Universal och Sony? För oss är det i alla fall sjukt stort.

Hur boostar priset er?
– Det är bra inför alla festivaler och sommarspelningar. Dessutom, eftersom vi jobbar på nytt material som vi ska spela in om några veckor, är det bra att ha med när man pratar om det: ”just det, vi gick och vann pris på Manifest”.

Vad har ni för ess i rockärmen nu då?
– Nu står vi mycket i replokalen och ska hitta tillbaka till det som vi gjorde innan vi började spela akustiskt. Och det ska mynna ut i en singel, ett första steg mot ett första fullängdsalbum. Sen har vi en releasefest för den singeln den 15 maj!

Till något mer existentiellt: hur lever man som musiker i Sverige på 2000-talet?
– Som gatumusiker. Det är så man säljer skivor. Men visst, det är svårt: att kränga skivor och att få gage på spelningar. Det är ett dubbelliv. Man jobbar med ett ”vanligt” kneg för att få pengar till hyran, men då blir det mindre till musiken. Det är en svår avvägning.

txt: Harald Broström

--------------------------------

Prod: KATLA STUDIOS katlastudios.com

Intro: Future Museum (Andreas Nilsson) futuremuseum.se

BOAT SESSIONS-Logo: Oscar Pastarus oscarpastarus.com

Special thanks: M/S Borgila borgila.nu

Loading more stuff…

Hmm…it looks like things are taking a while to load. Try again?

Loading videos…