De slobeend is een grondeleend uit de familie van de eendachtigen (anatidae). De vogel heeft een groot verspreidingsgebied in Noord-Amerika, noordelijk Azië en Europa

Europese Slobeenden worden ook wel Lepeleenden genoemd. En dat is niet gek ook, want hun snavel zou heel goed als lepel gebruikt kunnen worden! De Europese Slobeend is een prachtig gekleurde watervogel, die alleen in juni- september in de rui is, zodat het mannetje wat minder mooi van kleur is. Maar als eenmaal het voorjaar begonnen is, zien de Europese Slobeendwoerden er fenomenaal uit! Soms kunnen ze vrij agressief uit de hoek komen, maar meestal is dit humeurig gedrag van korte duur. Als man en vrouw elkaar gevonden hebben, pompen ze druk heen en weer met hun kop, wat een teken is dat ze elkaar erg graag mogen.
Slobeenden houden van een vrij ondiepe vijver, zodat ze met hun snavel lekker in de bodem kunnen peuren en al het lekkers eruit zeven. Ook veel beplanting om in te broeden geniet hun voorkeur. Wilt u graag een apart uitziende eend die eenvoudig te houden is, dan is de Slobeend voor u zeker geschikt!

Het vrouwtje lijkt meer op dat van de wilde eend, maar ze heeft blauwe schouders

De slobeend heeft een opvallende grote spatelvormige snavel. Het mannetje heeft een opvallend verenkleed. Het vrouwtje lijkt meer op dat van de wilde eend, maar ze heeft blauwe schouders en ook die opvallende snavel. De eend 'ploegt' vaak met zijn brede snavel door het water om er voedsel uit te zeven. Hoewel hij een wat lompe indruk maakt is het een vogel die vaak en graag vliegt.

De Slobeend is een migrant die bij toenemende koude meer Zuidwaarts trekt. Is in sommige delen van Europa (waaronder Nederland) ht gehele jaar waar te nemen. Het winterkwartier van de West Europese Slobeend ligt in het Middelandse Zeegebied en Noord Afrika. Slobeenden kunnen het gehele jaar worden waargenomen. De meeste vanaf maart tot in de zomer (broedparen); de minste in de winterperiode. De broedvogels van Noord-Europa overwinteren in West-Europa. In september verzamelen de Nederlandse broedvogels zich in onder andere het Lauwersmeergebied, het Deltagebied en het rivierengebied.

Ze zijn geslachtsrijp vanaf 10 á 11 maanden... het zijn grondbroeders en leggen 8-10 glade créme olijfkleurig - geelbruine eieren ...broedduur is 21 - 28 dagen ...ringen met een 10mm ring
watervogelbond.be/nl

Loading more stuff…

Hmm…it looks like things are taking a while to load. Try again?

Loading videos…