Pred leti smo v Cegelnici izvedli čistilno akcijo vhodnega dela, sedaj pa smo se odločili dihalnik ponovno očistiti in prebiti ožino, skozi katero se jama nadaljuje v jamski sistem.

Februar 2010 - Ogled dihalnika in terena
V času deževja iz vhoda dihalnika in okolice voda dobesedno vre na plano...

Marec 2010 - Odkopavanje in izvlek materiala
Odločili smo se, da očistimo vhod v jamo.Tako smo pričeli z odkopavanjem in izvlekom materiala. Postavili smo delovni oder, a smo kljub temu počasi napredovali. Delo je bilo zaradi pomanjkanja prostora težavno.Po dveh dneh smo končno prebili prvo ožino na 12 m, na plano pa smo spravili okoli 4 m3 materiala.

April 2010 - Podstavitev cevi in "Betonska veselica"
Prva sobota v aprilu je bila namenjena zaključku sanacije vhoda Dihalnika Šice. Sedemčlanska ekipa si ni delila dela, ampak je zanj prijela brez vprašanja. Očistili smo betonske cevi, odstranili leseno ohišje iz prejšnje akcije, širili ožino pod betonsko ploščo... V nekaj urah je bilo pripravljeno tudi kamenje ter pripeljan pesek, cement, železo. S strojnikovo pomočjo smo uspešno spustili težke cevi v dihalnik. Potem pa se je pričela „betonska veselica". Vsak je imel svojo nalogo in zadolžitev. Primož in Tanja sta bila glavna ob mešalcu betona, Mima je bil zidarski mojster v dihalniku, Darko je skrbel za logistiko in vse ostalo ter tako bil prisoten pri vsakem koraku na vseh gradbenih operacijah, Leopold je poskrbel za montažo že dan prej pripravljenih jeklenih stopnic, Vinko in Aleš pa sta skrbela za dostavo skal iz kupa do Mime v dihalniku. Zadovoljni ob pogledu na saniran vhod smo z deli zaključili ob poldestih zvečer.

April - maj 2010 - Tridnevni delovni tabor
Pred vhod smo postavil trinožec, na katerem je bil obešen škripec, s pomočjo katerega se je izvleklo veliko grušča, skal in blata. S širjenjem ožine se je po malem nadaljavalo skozi cel mesec maj.

Junij 2010 - Vhoda vrata
Izdelali smo močna kovinska vrata, s katerimi smo zaprli in tako zavarovali vhod v jamo.

September 2010
Že po enem dnevu obilnega deževja je skozi vhod Dihalnika Šice z močnim pritiskom na dan vrela voda in po strugi odtekala proti zaliti vrtači Bobnove jame. Naslednji dan je voda še bolj silovito bruhala. Poplavna ravnica je bila v večini zalita z vodo, ki je na dan vrela povsod tudi iz višje ležečega Komarjevega brezna. Ogledali smo si poplavljen teren. Darko, ki vodostaj spremlja že več let, je potrdil da smo priča najvišjemu vodostaju zadnjih let.

December 2010
Na lep, sončen zimski dan, smo se odpravili na poizkusni potop, kjer se je Darko potopil v vhodni del Dihalnika Šice. Čista voda, ki je po treh mesecih še vedno drla iz dihalnika, je privabljala radovedni nasmeh na usta vsem gledalcem, ki smo si ogledovali potop.

Januar 2011
V petek, 28.1.2011 pa se je za nas zgodil res pomemben dan. Prebili smo še zadnjo ožino in tako vstopili v sam »Vodni sistem Šice«. Pripravljeni za raziskovanje smo se, v neoprenskih oblekah, s čolnom in fotografsko kramo vrnili in se spustili po nam že dobro znanih ozkih rovih. Šumenje vode, veliki prostori in proteusi so na naše obraze takoj privabili širok nasmeh in veselje. Končno nam je uspelo, uresničile so se nam sanje, kajti veliko celodnevnih garaških akcij je bilo potrebnih, da smo z vrvmi in vedri zvlekli na plano preko 15 m3 materiala in se tako prebili vse do globine 28 m. Raziskovalci smo se razkropili vsak na svoj konec in ob glavnem rovu iskali stranska nadaljevanja. Hojo po velikih črnih, ponekod spolzkih skalah, smo nadaljevali do drugega jezera. Mivka v jezeru, peščena plaža in še nekaj človeških ribic... Krasno je bilo vse to odkrivati! Tako smo prispeli do velike podorne dvorane, kjer se na desni strani nahaja stranski pritočni rov. Po 30 m se le ta ustavi z ožino, za katero pa se ponovno nadaljuje širši meandrast kanjon. Povzpeli smo se po podoru in pred seboj zagledali še večje in globoko jezero. Eni smo uporabili Daretov čoln in vesla, drugi, v neoprenu pa so kar zaplavali. Vsi pa smo neumorno iskali nadaljnji prehod!

Leto2011 in 2012
Nekaj dni kasneje se je Uroš potopil v pritočno sifonsko jezero in po nekaj metrih izplaval na drugo stran. Pot se nadaljuje po suhem kanjonu, konkretnih dimenzij, približno 100 m. Jama šiba naprej proti Polomu oziroma Ebenthalu. Jama se nadaljuje še okoli 300 m, vse do naslednjega sifonskega jezera. Tudi tukaj se je Uroš večkrat potopil in v četrtem poizkusu, 25.8.2012 je našel nadaljevanje. V 30 m globokem sifonu je na globini 20 m tako pretauhal prvih 30 metrov v novo nadaljevanje. Jama se nadaljuje :)

Loading more stuff…

Hmm…it looks like things are taking a while to load. Try again?

Loading videos…