Live stream recording - tuesday 26 march 2013 ENGLISH SPOKEN
debalie.nl/artikel.jsp?articleid=472673
Easy url: http://vimeo.com/debalie/20130326

Dit jaar bestaat de Amsterdams grachtengordel 400 jaar. Vier eeuwen geleden vonden vele beroemde vrijheidsdenkers een veilig onderkomen aan de Amsterdamse grachten. Amsterdam stond bekend als vrijhaven voor andersdenkenden en ontwikkelde zich tot een open en progressieve hoofdstad. In 2013 viert de stad haar rijke geschiedenis, maar deze viering vraagt ook om bezinning: maakt de stad haar imago als vrijhaven voor andersdenkenden nog wel waar?

De Balie organiseert i.s.m. Amnesty International en het Prins Claus Fonds dit jaar vier keer De Vrijheidslezing. Vier activisten uit verschillende werelddelen, met verschillende achtergronden houden een inspirerend betoog. Het randprogramma biedt context en verdieping en maakt een link met vrijheids- en tolerantievraagstukken die ook in de hoofdstad spelen. De eerste Vrijheidslezing wordt gehouden door de Oegandese homorechten-activist Frank Mugisha.

In Oeganda is homoseksualiteit illegaal en zijn homoseksuele mannen en vrouwen het slachtoffer van grootschalige discriminatie, geweld en sociale uitsluiting. Met gevaar voor eigen leven (in 2011 werd zijn compagnon David Kato vermoord) zet Mugisha zich in voor de rechten van seksuele minderheden. Tijdens deze lezing in De Balie in Amsterdam spreekt Mugisha over zijn werkzaamheden, zijn drijfveren, de oorzaken van de homofobie in zijn land en de fundamentele basisvoorwaarden voor een open en vrije samenleving.

Met een inleiding van Boris Dittrich en een paneldiscussie met Serdar Manavoglu (o.a. organisator Pink Istanbul) en politicologe Monique Samuel.

Voertaal: Engels

debalie.nl/

Loading more stuff…

Hmm…it looks like things are taking a while to load. Try again?

Loading videos…