Located in the historical neighborhood of downtown Milan, the Museum of Science and Technology is one of the Italian most important institutions as well as the most visited museum in the entire Lombardy Region.

Intervention, funded by the Italian Ministry for Cultural Heritage, was necessary to meet new requirements that were much needed by the Museum; these included a new project for the main entrance to the Museum, an improved internal circulation and the creation of new spaces within the architectural complex.

A further objective was to restructure the nineteenth century stables, harmonizing them with their context and inserting in these spaces (about three thousand square meters) some public services including a restaurant, a cafeteria, a bookshop and further exhibition spaces.

The new entrance, set on the historical axis of the building and added during the stables renovation project, confirms the natural evolution of the main architectural building while making it increasingly proper and convenient, given its proximity to various public transportation stops.

A glass and iron line traverses the stables and its transparency instils a sense of continuity in the stratified system of buildings.

Of the eight stable structures, six have been restored preserving the original wooden beams, stone floorings, and plaster; two, now serving as an entrance, have been rebuilt in whole but using glass and carpentry instead.

As part of the project, a visual communication plan for the museum envisages night-time projections on the entrance wall: a light streak throughout the city to catch the attention of those passing by while presenting the permanent collection, advertisement banners or site-specifc installations.

Loading more stuff…

Hmm…it looks like things are taking a while to load. Try again?

Loading videos…