Jack Andraka is geen gewone tiener. Hij is niet alleen erg slim, maar heeft ook een sterk rechtvaardigheidsgevoel. Hij komt uit een gezin waar aan de keukentafel de nieuwste wetenschappelijke tijdschriften worden besproken in plaats van de laatste rugby-uitslagen. Broer Luke Andraka wint in 2011 de MIT Technology for Humanity Award en twee jaar eerder wint hij meerdere prijzen op de Intel International Science and Engineering Fair. Diezelfde prijs wint Jack in december 2012 voor zijn baanbrekende methode om alvleesklierkanker op te sporen.

Het gezin is dus vertrouwd met wetenschappelijk excellentie. Daarom is het niet heel verassend dat Jack Andraka een snellere manier om alvleesklierkanker op te sporen wil vinden, als een goede kennis van de familie daar onverwacht aan sterft. Na kort onderzoek op internet komt hij erachter dat de ziekte bij meer dan 85% van de mensen pas laat gediagnosticeerd wordt, waardoor ze minder dan 2% kans hebben om te overleven. Hij raakt ervan overtuigd dat alveesklierkanker in een veel eerder stadium en goedkoper ontdekt kan worden. Hij kan er niet tegen dat er in een land als de Verenigde Staten mensen sterven aan een ziekte die op een goedkope manier voorkomen kan worden.

Jack Andraka stelt een onderzoeksaanpak op en stuurt dit aan zo'n 200 kankeronderzoekers met de vraag of hij hun labratorium mag gebruiken. De enige die positief reageert is Anirban Maitra, hoogleraar Pathologie en Oncologie aan de Johns Hopkins universiteit.

Na zeven maanden ploeteren, ontwikkelt hij een papieren detector die aantoont of iemand alvleesklierkanker heeft. Eerdere tests kostten 800 dollar en werden niet vergoed door de verzekering. De test die Jack Andraka heeft ontwikkeld kost maar 3 cent. Het is ook veel sneller en makkelijker: het duurt maar vijf minuten en mensen hoeven er niet voor naar het ziekenhuis. De test is zelfs preciezer. Bijna honderd procent van de gevallen wordt ontdekt, terwijl dit eerst maar zeventig procent was. Jack Andraka gelooft dat het in de supermarkt verkocht kan worden zodat mensen zelf de test uit kunnen voeren. Een druppeltje bloed of urine is voldoende. In deze talk legt hij precies uit hoe het werkt.

Jack was in maart 2013 ook te zien in VPRO's Tegenlicht: tegenlicht.vpro.nl/nieuws/2013/april/Jack-Andraka.html

Loading more stuff…

Hmm…it looks like things are taking a while to load. Try again?

Loading videos…