Uitzending: maandag 15, 22 en 29 juli 2013, 22.45 uur, Ned. 2

De journalistiek ligt onder vuur. Lezers lopen weg en ook adverteerders houden het voor gezien. Internet is de boosdoener, en journalisten en uitgevers zoeken naar mogelijkheden om te overleven. De NTR zendt vanaf juli 2013 drie programma’s uit over de toekomst van de journalistiek. In ‘Iedereen journalist’ belicht Henk Steenhuis, oud-hoofdredacteur van HP/De Tijd, de huidige stand van zaken en het belang van een sterke journalistiek.

In de serie maakt Steenhuis een rondgang langs oude en nieuwe journalisten, oude en nieuwe instituties. Opvallend is hoe lange tijd werd onderschat hoezeer internet de journalistiek in het nauw heeft gedreven. Niet alleen is heel veel geld uit de branche verdwenen, vele honderden miljoenen euro´s, ook de aard van het nieuws en de manier waarop lezers wensen te worden geïnformeerd, zijn ingrijpend veranderd. Terwijl de journalistiek nog jarenlang voortging alsof er nauwelijks iets was veranderd.

Inmiddels is een kentering gaande. Nu.nl is uitgegroeid tot een groot journalistiek bedrijf waar bovendien goed geld wordt verdiend met het verspreiden van gratis nieuws. Geenstijl.nl heeft op een heel andere manier faam verworven. Verder ontstonden her en der webinitiatieven die in potentie kunnen uitgroeien tot heuse instituties.

Ook op een andere manier lijkt het verstand terug te keren. Uitgevers begrijpen inmiddels wat voor een gruwelijke vergissing het is geweest om nieuws en achtergronden gratis op het web weg te geven en de huidige trend is om betaalmuren op te bouwen. Daarnaast ontstaat er een gevarieerd palet aan abonnementsvormen die meer zijn toegesneden op de impulsbelangstelling van de lezer en die niet langer veronderstellen dat iemand een jaar lang een bepaalde titel dagelijks in huis wil ontvangen. Bovendien dringt eindelijk het besef door dat nieuwe technieken ervoor zorgen dat de webjournalistiek een visuele, grafische en ook inhoudelijke dimensie kent, die de oude papieren journalistiek in enkele jaren zal verpulveren.

Ook ontdekken steeds meer journalisten dat de lezer niet zozeer iemand is die dient te worden toegesproken, maar dat lezers ook graag willen participeren in de nieuwscarrousel. Als reageerder, en anders wel als bron van onmisbare informatie.

Na jaren van verwarring en paniek dreigt zo een ander besef door te dringen: de journalistiek is onmiskenbaar aan het veranderen, nieuwe technieken bieden duizelingwekkend veel mogelijkheden en de lezer heeft inmiddels het journalistieke domein betreden: 'iedereen' is journalist geworden.

‘Iedereen journalist’ is een rondgang door de Nederlandse journalistiek. Met Peter Vandermeersch, Marianne Zwagerman, Henk Hofland, Bert Brussen, Frits Wester, Andreas Kinneging, Joris Luyendijk, Wouter Bax, Gerard Mulder, Alexander Klöpping, Willem Schoonen, Ad Scheepbouwer e.v.a.

Aflevering 1 (15 juli): Crisis
De crisis in de journalistiek wordt misschien het beste geïllustreerd door Peter ter Horst, die als 16-jarige zijn eerste voetbalverslagen maakte voor de Haagsche Courant en diezelfde krant dertig jaar later als hoofdredacteur ten grave droeg. ‘De Haagsche Courant was ooit een hele grote krant, die kreeg je als Hagenaar bij wijze van spreken bij je geboorte cadeau,’ aldus Ter Horst. Met Henk Steenhuis loopt hij over de verlaten gangen van de voormalige redactie en bespreekt hoe het zover heeft kunnen komen. Ad Scheepbouwer, die bij Wehkamp de papieren gids afschafte, heeft daar een duidelijke mening over. De journalistiek heeft zich jarenlang een belangrijke cultuurbewaker gevoeld en meende dat ze daarom automatisch bestaansrecht had. Dat vertroebelde het zicht op de toekomst, en daardoor vergat ze te innoveren.

Aflevering 2 (22 juli): Overleven
Aflevering 3 (29 juli): De nieuwe journalist

Loading more stuff…

Hmm…it looks like things are taking a while to load. Try again?

Loading videos…