10.07.2013
Nova acció de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca. Aquesta vegada, un centenar d'activistes han ocupat l'oficina del Banc Popular situada a la Rambla per reclamar una dació en pagament. Tot i que aquesta tarda s'han trencat les negociacions amb l'entitat, els integrants de la PAH hi continuen tancats i esperen que els desallotgin en les pròximes hores.

Més d’un centenar d’activistes de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH), molts d’ells disfressats de capellans, monges i escolans, han ocupat passades les 10 del matí la sucursal del Banc Popular situada al número 128 de la Rambla. Els activistes s’han disfressat per denunciar els vincles que diuen que l’entitat bancària té amb l’Opus Dei i el Partit Popular, i han decidit que es quedaran a l’oficina fins aconsegur la dació en pagament per al José Antonio, un home que es va quedar a l’atur, no té cap ingrés i no pot fer front al pagament de la hipoteca multidivisa que el banc li fa oferir per comprar el seu habitatge. El deute, segons els membres de la PAH, gairebé s’ha duplicat durant els darrers anys.

Des de la PAH asseguren que aquest matí han iniciat les negociacions amb l’entitat, però que s’han trencat a la tarda, després que, segons la plataforma, els responsables del banc han demanat que anessin a signar l’acord al Col·legi d’Advocats de Barcelona. Els qui ocupaven l’oficina han proposat enviar-hi una delegació de representants i mantenir-se dins l’entitat fins que hi hagués acord, una posició que, sempre segons la plataforma, ha fet que el banc decidís trencar les converses.

Els activistes consideren que aquest cas ha estat una estafa. De fet, fa uns dies van intentar entrar a la sucursal del Banc Popular del passeig de Gràcia pel mateix cas, però aleshores sense èxit. Aquesta vegada han accedit a les oficines, on han fet acte de presència els Mossos d’Esquadra i on continuen en espera d’una solució per a l’afectat.ràctica ocupant per primer cop un edifici sencer dins de la campanya “Obra Social PAH”. A tot Barcelona, la PAH té habitatges ocupats en una dotzena d’edificis més. El bloc ocupat a la plaça del Pedró té 12 habitatges distribuïts en quatre plantes. Tot l’edifici ha estat “alliberat”, però encara no se n’han ocupat tots els pisos. De moment, hi viuran 18 persones (vuit d’elles, menors d’edat). Es tracta de quatre famílies que no tenen casa, tres de les quals han estat desnonades i una quarta que ha aconseguit la dació en pagament però no ha pogut romandre en el seu habitatge.

L’edifici és propietat del Banc de València, la primera entitat bancària espanyola rescatada, el mes de novembre de 2011, que aquest mes de juny ha estat absorbit per CaixaBank. La Plataforma recorda, en un comunicat penjat al seu web, que s’hi van injectar 3.000 milions de diner públic. Aquest fet, per als activistes de la Plataforma, justifica l’ocupació. La PAH demana a CaixaBank que llogui els habitatges ocupats avui mitjançant una quota social a l’abast de les famílies esmentades que no tenen casa ni gaires recursos per trobar-ne.

El moviment pel dret a l’habitatge no només critica que els bancs rescatats no permetin l’accés a l’habitatge, malgrat tenir edificis buits; també posa en el punt de mira la llei aprovada pel Partit Popular per intentar pal·liar el que denominen una situació “d’emergència habitacional” i que, per a la PAH, “no ofereix cap solució i perpetua els privilegis de la banca i la vulneració del dret a l’habitatge”. L’ocupació d’aquest divendres s’emmarca, segons la plataforma, en una sèrie d’actuacions “per garantir els drets fonamentals de les persones”.
Font: btv.cat/btvnoticies/2013/07/10/la-pah-ocupa-una-entitat-bancaria-a-la-rambla/

Loading more stuff…

Hmm…it looks like things are taking a while to load. Try again?

Loading videos…