This is the content from the first projection mapping done in Suriname for the photo exhibition "The sweet and sour story of sugar"
Noorderlicht was the the initiator of the whole project.
Nextlevel art produced this exhibition.
BEHIND THE SCENE vimeo.com/72968746

Projectie mapping – The Sweet and Sour Story of Sugar
Een onderdeel van The Sweet and Sour Story of Sugar tentoonstelling is een projectie mapping, welke dagelijks na schemering te zien is op alle drie de tentoonstellingslocaties. De tentoonstelling laat Suriname voor het eest kennis maken met deze nieuwe manier van projecteren dat gebruik maakt van architectonische elementen en realistische animatie effecten om het publiek het idee te geven dat wat ze op het projectievlak zien, echt gebeurt. Het publiek ervaart het als ‘echt’.
Deze mapping vertelt het bitterzoete verhaal van de gevolgen dat zo’n onschuldige stof als suiker heeft gehad op de relatie tussen Suriname en Nederland. Het verhaal is te zien op de gevels van 2 typerende gebouwen: een 17de eeuwse Amsterdamse trapgevel met rijke versieringen en een planterswoning van de Surinaamse plantage. De twee gevels staan gebroederlijk naast elkaar, als ware een twee-onder-één-kap- woning.
Op beide gevels verschijnen simultaan dunnen lijntjes. De gevels worden steeds duidelijker zichtbaar en zo is te zien dat het 2 verschillende soorten gevels betreft: een Nederlandse en een Surinaamse. Vanaf de onderkant wordt het vloed en het water overspoelt beide gevels. De twee werelden zijn geïntroduceerd bij het publiek.
Donker
We zien een wereldkaart en er vaart een boot van Europa via West Afrika naar de Amerika’s. Deze tocht herhaalt zich keer op keer op keer. De route wordt aangegeven met krassen/lijnen, vanwaar uit opeens suikerriet groeit.
Suikerrietstengels overwoekeren de SU gevel. Je hoort het gekraak van het groeien. De NL gevel is zwakjes zichtbaar, maar bloeit plotseling op. Op de tonen van licht klassieke muziek vliegen kleurrijke vlinders uit de ramen.
Het suikerriet op de SU gevel wordt gekapt / geoogst. Door de oogst bloeit de NL gevel steeds heftiger.
4-5 stills van foto’s uit de dropbox. Treinwagons met suikerriet komt plots uit een tunnel (of bush bush), dendert op het publiek af en duwt hiermee de laatste foto weg uit het beeld.
De suikerindustrie stort in:
de SU gevel verwelkt en foto’s van Chaskielberg over de overblijfselen van het industrieel erfgoed zijn zichtbaar.
De NL gevel blijft overeind.

Loading more stuff…

Hmm…it looks like things are taking a while to load. Try again?

Loading videos…