Torsdagsaktionens mål är att få fram en lag som klassar icke tillgänglighet i det offentliga samhället som diskriminering. Detta är ett spännande exempel på NHRs opinionsarbete tillsammans med andra. Se webb-TV-reportaget!
Från NHRs sida har flera olika medarbetare och förtroendevalda medverkat tillsammans med de 19 organisationerna (sept 2013).
Lise Lidbäck i NHR:s förbundsstyrelse har deltagit flitigt på plats i Torsdagsaktionen för NHR. Hon menar att det ska kosta när något byggs, som blir otillgängligt för den som har en funktionsnedsättning.
-Jag pratade med kultur- och idrottsminister Lena Adelsonh Liljeroth under en Torsdagsaktion om att det vore skönt att få avbryta den här torsdagsaktionen när vi fått igenom våra krav om att icke tillgänglighet i samhället ska klassas som diskriminering, som måste åtgärdas, säger Lise Lidbäck, styrelseledamot i NHR, Neurologiskt Handikappades Riksförbund.
-Lena Adelsonh Liljeroth tycker också att det är pinsamt och hemskt att inget händer och tydligen är det finansminister Anders Borg, som är den egentliga bromsklossen i denna fråga, säger Lise Lidbäck.

Det finns en majoritet i riksdagen för att driva igenom ett lagförslag i denna fråga. Och riksdagen har gett regeringen uppdrag att skyndsamt komma med ett konkret förslag till ny lagtext om att icke tillgänglighet är diskriminering.
-Om skyndsamt innebär mer än ett år vet jag inte vad man ska kalla det? Pinsamt, är väl ett lämpligt ord, konstaterar Lise Lidbäck i NHR:s styrelse.
Håkan Sjunnesson

Följande organisationer står bakom Torsdagsaktionen september 2013:
Afasiförbundet,
DHR - Förbundet för ett samhälle utan rörelsehinder,
FSDB Förbundet Sveriges Dövblinda,
FUB - För barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning
FQ - Forum Kvinnor och Funktionshinder,
Förbundet Unga Rörelsehindrade,
Handikappförbunden,
Hörselskadades Riksförbund HRF,
Lika Unika,
MyRight,
Neurologiskt Handikappades Riksförbund NHR,
Personskadeförbundet RTP,
Riksförbundet Rörelsehindrade Barn och Ungdomar RBU,
RSMH - Riksförbundet för Social och Mental Hälsa,
Sveriges Dövas Riksförbund SDR,
Sveriges Dövas Ungdomsförbund SDUF
Sveriges Ledarhundsförare SLHF
Synskadades Riksförbund SRF
Unga Synskadade

Så här skriver ledarskribenten Daniel Swedin i Aftonbladet idag:
"Det fagra talet bara fortsätter
I dag saknar sex av tio med funktionsnedsättning jobb
Varje torsdagsmorgon samlas några människor utanför Rosenbad i centrala Stockholm. Några män, några kvinnor som delar ut flygblad. Någon sitter i rullstol. Vad är det de vill?
2008 bestämde sig Sverige för att ratificera FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Grundtanken i konventionen – som inte i sig skapar några nya rättigheter – är att personer med funktionsnedsättning ska ha samma mänskliga rättigheter som ¬andra. Även den med funktionsnedsättning ska ha samma möjlighet som alla andra att kunna bestämma över sitt eget liv och vara med i samhället som alla andra..."
Läs hela Daniel Swedins ledare här(aftonbladet.se)>
Läs mer om Torsdagsaktionen(nhr.se)>
nhr.se

Loading more stuff…

Hmm…it looks like things are taking a while to load. Try again?

Loading videos…