U bent een ondernemer in spé en u loopt rond met een briljant idee. Of u heeft al een onderneming en ziet mogelijkheden om uit te breiden. U wilt ondernemen, kansen benutten en groeien, maar u beschikt zelf niet over voldoende financiële middelen voor een dergelijke investering. U heeft behoefte aan een bedrijfsfinanciering.

Financieringsmogelijkheden
- Traditionele geldverstrekkers: banken;
- Informal investors of business angels;

Onderscheid dient te worden gemaakt in strategische en financiële investeerders.
1. Strategische informal investors brengen naast geld ook kennis van zaken en contacten in in uw onderneming en zullen zich met uw bedrijfsvoering bemoeien;
2. Financiële informal investors brengen enkel geld in waarmee zij (eventueel) een minderheidsaandeel verkrijgen en participeren (worden mede-eigenaar door een gedeelte van de aandelen te kopen) in uw onderneming, maar houden zich verder afzijdig van uw bedrijfsvoering.

- MKB-fondsen die bijvoorbeeld door pensioenfondsen/verzekeraars opgezet zijn;
- Bijeengebrachte fondsen voor een bepaalde sector zoals agri (bijv. RPC) of IT (bijv. SIDN);
- De aloude grondbanken;
- Crowdfunding in al haar verschijningsvormen;

Financiering en zekerheden
Ongeacht waarvoor en hoe financiering wordt aangetrokken, een financier wil de zekerheid dat niet alleen het geïnvesteerde geld wordt terugbetaald, maar dat ook een bepaald rendement wordt gerealiseerd. Iedere financier zoekt voor zichzelf de optimale verhouding tussen rendement en risico. Hoe groter het risico des te hoger de gewenste/vereiste vergoeding en normaliter des te minder zekerheid.

Rode draad: onderpand
Als een rode draad loopt de zekerheid, dus het onderpand van de financiering, door de documentatie. Denk hierbij aan de rechten van pand (stil en openbaar) en hypotheek, maar ook aan persoonlijke zekerheidsrechten zoals hoofdelijkheid, borgtocht en garantie.

De financieringsdocumentatie bepaalt welke zekerheden gevestigd moeten worden en schrijft voor wat u moet doen op het moment dat de waarde van het onderpand bepaalde ondergrenzen overschrijdt. U heeft bij de totstandkoming van financieringsdocumentatie wel degelijk invloed op de mate waarin gedurende de looptijd van de financiering rekening wordt gehouden met waardeveranderingen.

Lost u bijvoorbeeld af op een financiering of verandert de getaxeerde waarde, dan is het zaak om in de documentatie het zekerhedenschema daarop aan te passen, met name die betreffende de persoonlijke zekerheidsrechten. Het zekerheidschema dient een aflopend karakter te hebben bij aflossing en waardevermeerdering. Dit kunt u contracteren bij het aangaan van de financiering.

Wij zijn graag de spin in het web van de ondernemer!
Heeft u vragen over financiering en zekerheden? Neem gerust contact met mij op of met een van de andere ondernemingsrechtspecialisten.

Lees het complete artikel "Financieringsmogelijkheden voor u als ondernemer en de zekerheden die een investeerder eist": rwv.nl/nl/nieuws/item/329

Loading more stuff…

Hmm…it looks like things are taking a while to load. Try again?

Loading videos…