A WWF Magyarország legnagyobb terepi projektje a Szabadság-sziget élőhely-rehabilitációja, amelynek során 5 év alatt újjáéled egy Mohács melletti Duna-mellékág. Egy, az 1980-as évek elején felépült 6 méter magas kőgát elzárta a 3 km hosszú, és 30-50 méter széles mellékágban a víz útját, így a természetes feliszapolódási folyamat rohamosan felgyorsult. A Margitsziget méretű dunai sziget élővilága ehhez nem tudott alkalmazkodni, így az egykori vízi paradicsom állapota leromlott.

2009-ben hatalmas munka vette kezdetét, amelynek a célja a mellékág és a sziget megmentése volt. Első lépésben a WWF az Európai Unió LIFE alapjának finanszírozásával megvásárolta a magántulajdonban lévő szigetet, és a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság vagyonkezelésébe helyezte. Ezzel biztosítva van, hogy a fokozottan védett élőhelyen ne járjanak illetéktelenek, és a természeti folyamatok nyugodt körülmények között indulhassanak újra. Ezután az invazív növényeket irtották ki, majd új, őshonos fafajokat ültettek a helyükre, 2012-ben pedig megkezdődött a hazánkban eddig egyedülálló terepi munka is: A mellékágból 160.000 m3 homokot és iszapot kotortak ki, ez azt jelentette, hogy 2 kotróhajó, 7 hónapig, napi 10 órában dolgozott a mellékágban azért, hogy a hatalmas iszapmennyiséget kikotorják. 2012 végén meder alá helyezték a kőgátban futó két nagyméretű ivóvízvezetéket, ami a dunai vízbázisról kitermelt nyersvizet viszi a Duna túlpartján lévő víztisztítóba, ahonnan Pécs kapja az ivóvizet. Ezután, 2013 elején elkezdődhetett a kőgát megbontása, amely a hetekben fejeződik be. A munkálatok végeztével a sziget visszanyeri eredeti állapotát és hazai állat- és növényfajok tucatjainak jelenti majd a biztonságos otthont.
A munkát a WWF három szakmai partnerével és számos pénzügyi támogatójával közösen végezte. A szakmai munkában az illetékes Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság, az Alsó-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság, a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. Vett részt, pénzügyileg pedig a Vidékfejlesztési Minisztérium, a Coca-Cola Magyarország Kft., Mohács Önkormányzata, valamint magánszemélyek támogatták.

Több információ: szabadsagsziget.hu

----
Dir: Gadó György
DP/Editor: Kulcsár Arthur
Voice-over: Manhalter Dániel
Post Production: Cinematic Studio & Focus Fox
Agency: Prompt Media

Loading more stuff…

Hmm…it looks like things are taking a while to load. Try again?

Loading videos…