Beste vrienden en collega’s,

Hierbij nodig ik u uit voor de eerste publieke screening van mijn documentaire: ‘Mad Photographer’ Frank Hurley.

De vermaarde fotograaf Frank Hurley, wereldbekend dankzij zijn foto’s van de legendarische Shackleton expeditie naar de Zuidpool, kwam in de herfst van het jaar 1917 naar de streek van Ieper, Zonnebeke en Passendale en hij was de eerste officiële, ‘embedded’ oorlogsfotograaf. Hij was er getuige van onder andere de legendarische Slag om Passendale.

Ik heb mij voor deze documentaire kunnen baseren op zijn originele oorlogsdagboeken en ik heb in de voorbije twee jaar gefilmd op locaties waar Frank Hurley zijn foto’s heeft gemaakt. Die locaties zijn nu vaak historisch erfgoed geworden en/of het zijn herdenkingssites voor de Grote Oorlog.
De documentaire besteedt onder andere aandacht aan Hurleys omstreden techniek om meerdere negatieven te combineren en het conflict dat hij hieromtrent had met Charles Bean, de officiële Australische communicatie-officier en oorlogshistoricus. Daarnaast laat de documentaire zien hoe een foto, aanvankelijk bedoeld als neutrale registratie van oorlogsfeiten, kan evolueren naar een object van herdenking.

De documentaire duurt 42 minuten en is in het Nederlands ingesproken (ik heb ook een Engelse versie). De screenings vinden plaats tijdens de paasvakantie (vrijdag 11 april om 21u en donderdag 17 april om 20u). Voor of na de screening kunt u ook de fototentoonstelling ‘Groote Oorlog’ bekijken, georganiseerd door Kiknu (Koninklijke Fotoclub van Wervik). De inkom is gratis.

Met vriendelijke groet,
Ivan Lietaert

Loading more stuff…

Hmm…it looks like things are taking a while to load. Try again?

Loading videos…