Arnold van Bruggen (schrijver en filmmaker The Sochi Project) hield bij het Honours Programme de lezing 'The Sochi Project. Slow Journalism' op woensdag 9 april 2014.

Met fotograaf Rob Hornstra werkt Arnold van Bruggen sinds 2007 samen om het verhaal over Sotsji te vertellen, de stad in Rusland waar onlangs de Olympische Winterspelen plaatsvonden. Als overtuigde aanhangers van 'slow journalism' hebben ze het gebied vele malen bezocht en hebben door hun onderzoek een solide basis gelegd en een sterk gevoel ontwikkeld voor deze kleine maar ingewikkelde regio die momenteel volop in de spotlights staat. Met hun foto’s en verhalen kaarten Hornstra en Van Bruggen een zeer actuele politieke kwestie aan. Vladimir Poetins bewering dat “The Olympic Family will feel at home in Sochi” komt hierdoor in een twijfelachtig licht te staan. In zijn lezing voor het Honours Programme zal Van Bruggen ingaan op het vooronderzoek voor het project, het inhoudelijke uitgangspunt en de kritische maar ook lovende reacties die het oproept.

The Sochi Project won onlangs de Canon Prijs 2013 voor vernieuwende fotojournalistiek van Stichting de Zilveren Camera. Tentoonstellingen van The Sochi Project vinden plaats in o.a. Huis Marseille, Amsterdam; FotoMuseum, Antwerpen; DePaul Art Museum, Chicago; Aperture Gallery, New York; en verschillende internationale festivals voor hedendaagse fotografie.

Arnold van Bruggen is schrijver, filmer en oprichter van het journalistieke productiebureau Prospektor. Samen met fotograaf Rob Hornstra richtte hij The Sochi Project op. Van Bruggen studeerde Geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Sinds 2001 schrijft hij artikelen voor verschillende kranten en tijdschriften over onderwerpen variërend van Iran en Oekraïne tot Nicaragua. Ook schrijft hij boeken en regisseert en monteert hij films. Zijn laatste grote film is De Russenoorlog (2009).

Film en montage: Dana Dijkgraaf

Loading more stuff…

Hmm…it looks like things are taking a while to load. Try again?

Loading videos…