Met de Europese Verkiezingen van 22 mei in het vizier, organiseerden Coolpolitics en het Kieskompas op 24 april 2014 hét debat over het gebruiken van online tools om stemmers te helpen bij het maken van een keuze. Daarnaast grepen we deze mogelijkheid aan om de vertrouwenscrisis in de Europese verkiezingen te duiden.

Door de groeiende invloed van het Internet wordt het politieke debat gevoerd daar waar je verantwoording moet afleggen: bij de burger en steeds vaker via (social) media. Met de inzet van nieuwe media waait er een frisse wind door het campagnevoeren anno nu en ontketent een herinrichting van de democratie. Gebruiken wij de computer om slechts te weten uit welke hoek deze wind waait? Of zien wij hierin positieve ontwikkelingen voor meer stabiliteit en vertrouwen in ons toekomstig Europa?

Met Time to Talk #3: Computer says NO, lichten Coolpolitics en het Kieskompas voor jou het tipje van de sluier op en laten je proeven van online tools om je stem tijdens de Europese Verkiezingen op te baseren.

Onder leiding van Jelte Sondij in gesprek politicoloog Andre Krouwel, Bas Eijckhout (lijsttrekker GroenLinks Europa) en BNR journaliste Anke Truijen aan. Vergroten stemhulpen zoals Kieskompas de kennis van burgers of hebben ze een ongewenste invloed op de verkiezingscampagne? En leidt de zogeheten E-democratie tot meer participatie en politieke interesse of slechts tot ‘slack-tivism’, nietszeggende, kortstondige deelname zonder echte betrokkenheid?

Aaneensluitend werd het Levend Kieskompas gespeeld met kandidaat-Europarlementariers en lijsttrekkers alle partijen. Kieskompas biedt twijfelende kiezers een helpende hand: in alle 28 lidstaten van de EU is dit een stemhulp. Op donderdag 24 april was in Den Haag de officiële lancering van Het Nederlandse Kieskompas voor de Europese verkiezingen. Dit werd tegelijkertijd (internationaal) gelanceerd met Kieskompassen in de andere 27 lidstaten.

Loading more stuff…

Hmm…it looks like things are taking a while to load. Try again?

Loading videos…