Informatieve film over de bouw van zanddammen in Kenia, in opdracht van Co-operative Programme on Water and Climate, UNESCO-IHE en de Vrije Universiteit Amsterdam.
In het door droogte geteisterde Kitui District in Kenia heeft de locale bevolking in samenwerking met de stichting Sahelian Solutions (SASOL), Acacia-Water en het Instituut voor Milieuvraagstukken (IVM) van de VU Amsterdam door het bouwen van zanddammen een effectieve manier gevonden om zich aan te passen aan de gevolgen van extreme droogte.

De techniek is eigenlijk al heel oud, het werd al ver voor Christus toegepast. Nieuw is wel de aanpak; er worden nu meer dammen achter elkaar gebouwd. Hierdoor wordt de kwetsbaarheid verkleind.
Het mooie van het project is ook dat het geen opgelegd project is van buitenlandse wetenschappers en ingenieursbedrijven. De lokale bevolking is zelf verantwoordelijk voor het onderhouden van de dam. Elk gebied bouwt haar eigen dam en heeft daarmee ook haar eigen watervoorziening.

Wetenschappers Jeroen Aerts (IVM-VU) en Mutiso (universiteit van Nairobi) geven de achtergrond van deze adaptatiemaatregel. Fieldmanager van stichting SASOL Sam Mutiso legt de praktische werking van de dammen uit. Bewoners van de vallei vertellen wat voor een invloed de dammen op hun dagelijkse leven heeft.

De film ging in première op het Wereld Water Forum in Mexico in maart 2006 en is sindsdien wereldwijd op vele symposia en filmfestivals vertoond.
De initiatiefnemers hebben de film ook ingezet bij het onderzoek of ook andere gebieden en landen baat zouden kunnen hebben van deze techniek. Inmiddels zijn er in andere gebieden in Kenia zanddammen gebouwd en heeft er kennisuitwisseling plaats gevonden met Ethiopische wetenschappers en hulpverleners in Ethiopië. De zanddam-techniek is daarmee een succesvol exportproduct geworden!

De film won de juryprijs op het International Environmental Film Festival van St. Petersburg, Rusland.

Geproduceerd voor Arena Films, 2006

Regie: Eva Zwart & Hans van Westerlaak
Montage & Productie: Eva Zwart
Camera: Frank Lodder
Vormgeving en animatie: Edwin van Seben

j vimeo.com/19558627

Loading more stuff…

Hmm…it looks like things are taking a while to load. Try again?

Loading videos…