Open Monument van de Maand

 1. Wie van een staaltje Roomse pracht wil genieten, kan daarvoor gewoon naar Brabant. Op 17 november 2012 is de basiliek H.H. Agatha en Barbara, beter bekend als Basiliek Oudenbosch, Open Monument van de Maand november. De basiliek is voor iedereen gratis toegankelijk. Wie binnen stapt, ziet het interieur van de St. Pieter in Rome, maar dan zestien keer zo klein. Zowel de koepel als de crypte kunnen worden bezocht.

  # vimeo.com/52837374 Uploaded 304 Plays / / 0 Comments Watch in Couch Mode
 2. Op 27 december 2012 worden er gratis rondleidingen gegeven in het Stadhuis van Nijmegen. Het Stadhuis is namelijk het Open Monument van de Maand december. Al meer dan 600 jaar is het Stadhuis een markant monument in het stadsgezicht van Nijmegen. In de Tweede Wereldoorlog werd een groot deel van de stad in de as gelegd, zo ook het stadhuis. Na de oorlog is het pand herbouwd.

  # vimeo.com/54770212 Uploaded 418 Plays / / 0 Comments Watch in Couch Mode
 3. Op 5 januari 2013 worden er in Schierstins Veenwouden gratis rondleidingen gegeven. De stins in namelijk het Open Monument van de Maand januari. Bijna nergens in Nederland is er nog een toren te vinden zoals De Schierstins. Dikke bakstenen, een gracht en de schietgaten aan de buitenkant beschermden de adel in vroegere tijden tegen gevaar. Rondom De Schierstins werd vroeger veel gevochten. Veel zie je er niet van terug, maar sommigen beweren dat de geest van een vermoorde ridder nog altijd rondwaart in het bouwwerk.

  # vimeo.com/56093053 Uploaded 275 Plays / / 0 Comments Watch in Couch Mode
 4. Het GeoFort, voorheen het Fort bij de Nieuwe Steeg, is op zaterdag 23 februari 2013 gratis toegankelijk voor publiek, het is het Open Monument van de Maand februari. Ook de GeoExperience is gratis te bezoeken. Er zijn talloze activiteiten voor kinderen, er worden rondleidingen georganiseerd en bezoekers kunnen met hun smartphone de GeoTour volgen. Het Open Monument van de Maand is een initiatief van Stichting Open Monumentendag om zo meer draagvlak te creëren voor het behoud van monumenten. Het GeoFort sluit naadloos aan op het gekozen thema Macht & Pracht, het thema van Open Monumentendag 2013.

  # vimeo.com/57527196 Uploaded 467 Plays / / 0 Comments Watch in Couch Mode
 5. Het oude stadhuis van Zierikzee is gebouwd tussen 1550 en 1554. Tot aan de 19e eeuw was het stadhuis een belangrijk ontmoetingspunt in de stad. In de statige vertrekken zetelde niet alleen het stadsbestuur, ook waren er de rechtbank, het waterschap, de weeskamer, diverse gildebesturen, en de keurkamer van het stedelijke zilversmidgilde ondergebracht.

  Omstreeks 1910 is op de tweede verdieping van het stadhuis een oudheidkamer ingericht. In 1930 werd hier het museum geopend. De collectie is in de loop der jaren uitgebreid en o.a. aangevuld met objecten van het voormalige Waterschap Schouwen-Duiveland en het Maritiem Museum. Het museum heeft in 2011 een transformatie ondergaan en is in 2012 heropend. Meer informatie: schouwen-duiveland.nl/museum/.

  # vimeo.com/60469562 Uploaded 283 Plays / / 0 Comments Watch in Couch Mode

Open Monument van de Maand

Open Monumentendag

Video's gecreëerd rond het 'Open Monument van de Maand', door de organisatie én het publiek dat de open monumenten bezocht.

Browse This Channel

Channels are a simple, beautiful way to showcase and watch videos. Browse more Channels. Channels