open architecture open design

Wie op het strand staat, op de rand van het water, en over zee uitkijkt ervaart een sfeer van oneindigheid en vrijheid. In een onbepaalde verte komen hemel en water samen. Wie op een open vlakte rond zich heen kijkt heeft dezelfde indrukken. De hemel komt als een grote koepel rondom ons neer op aarde, aan de horizon. De lucht ligt als een groot (atmo-)sferisch deken over de aarde heen. Ook als we ons midden op zee zouden bevinden, dan zouden we deze ervaring ten volle ondergaan.

Bij benadering kunnen we dezelfde gevoelens opwekken in een openlucht zwembad, waarvan de rand gelijkloopt met de bodem eromheen. En zeker als dit zwembad zich aan de rand van de zee bevindt, waar het watervlak als het ware zijn voortgang vindt over zee tot aan de horizon.

In dit project wordt die open/vrije/hemelse sfeer ook getransporteerd naar het binnenzwembad. Voor dit zwemad wordt gewerkt met een heel lichte structuur, een (atmo)sferische vorm.. Een transparante koepel...

De zwemmer, bader, het individu kan ontspanning zoeken aan de boord van het zwembad en doorheen
het transparante materiaal ziet hij een deken van lucht en in de verre einder, de horizon.

Deze koepel is zodanig vlak en transparant dat we deze bijna willen wegdenken, als een soort van non-architectuur. We willen zoveel als mogelijk, het gevoel van openheid en vrijheid verkrijgen, wat bijdraagt tot het ontspannende gevoel dat men zoekt.

Door deze ‘weg te denken’ structuur wordt het mogelijk om dit element te laten samenvloeien met de rest van het ontwerp.

Het geheel betreft een ‘zwembad-complex’, dat gemakkelijk toegankelijk dient te zijn voor de bewoners van de stedelijke omgeving, o.a. via het openbaar vervoer. Het dient ook aantrekkelijk genoeg te zijn om bezoekers te verleiden tot een ‘dagje ontspanning aan zee’.

Meerdere gebouwen worden ingepland in de site. Ze vormen aan aaneensluitend, organisch geheel. De bezoeker wandelt over de ‘promenade’ langsheen alle onderdelen. Vanaf de toegang is al snel een mooi zicht op het ganse complex, vanaf een verheven positie.

Door de ligging langs de oever, wordt er trapsgewijs gewerkt. Bovenaan ligt het zwembad met koepelstructuur, en de cafetaria. Daar heeft men zicht over de verte, de zee. Zo daalt men af langsheen de verschillende andere gebouwen, om uiteindelijk te komen bij het openluchtzwembad, nabij het water - maar toch nog met een verhevenheid - en dan tot slot bij het oceaanbad met strand, op niveau van de zee.
 
Er wordt veel met baksteen gewerkt. Door de keuze van lijnen en kleur kan men zich – bij het aanschouwen vanaf het zeeniveau - een rotsachtige oever inbeelden. De koepel op het hoogste niveau lijkt een overgang tussen gebouwencomplex en de lucht.
 
Zodoende wordt een harmonie nagestreefd met de omgeving: stad, bos, haven, zee.

j vimeo.com/68568289

Loading more stuff…

Hmm…it looks like things are taking a while to load. Try again?

Loading videos…