1. Cijena Braka - Kratki Film

  06:59

  from Seid Dedeic / Added

  219 Plays / / 0 Comments

  + More details
  • BRaK 2014

   01:36

   from Jablko / Added

   186 Plays / / 0 Comments

   + More details
   • BRAK

    03:58

    from Jablko / Added

    28 Plays / / 0 Comments

    This video is about BRAK

    + More details
    • Lana & Ivan film by Suvajac Mladen wedding trailer

     02:36

     from Mladen Suvajac / Added

     704 Plays / / 0 Comments

     Beautiful Wedding in Winterthur, Switzerland

     + More details
     • Festival Mundial 2014 - Sfeerimpressie Zondag

      01:35

      from Festival Mundial / Added

      3,075 Plays / / 0 Comments

      + More details
      • Marijina pomoć u braku

       05:56

       from Vidljivi Tragovi / Added

       + More details
       • Poglavlje o braku (nikahu) - 4. dio - mr. Safet Kuduzović

        45:44

        from Islamski Nasihati / Added

        7 Plays / / 0 Comments

        - Zabrana nepravde - Do koje starosne dobi je dojenje validno - 3-4 mišljenja 1. Dojenje do dvije godine 2. Do 30 mjeseci 3. Odrasla osoba “Dojenje je zbog gladi.” Svojstvo ispravnog dojenja: Ono koje dijete doji iz dojke ili da se to iscjedi, pa da ono popije. Bitno je da dijete popije i uđe mu u želudac, da se na osnovu toga formiraju kosti, meso... Kada bi djevica ili žena koja nije u postporođajnom periodu podojila dijete, bila bi mu majka po mlijeku.

        + More details
        • Poglavlje o braku (nikahu) - 3. dio - mr. Safet Kuduzović

         30:37

         from Islamski Nasihati / Added

         7 Plays / / 0 Comments

         Skupine zabranjene po dojenju (trajne zabrane): - dojilja i njena majka (nana po mlijeku) - kćerke od dojilje, svejedno da li su se rodile prije ili poslije - sestra žene koja ga je podojila (tetka po mlijeku, s majčine strane) - kćerka od dojiljine kćerke (kćerka njegove sestre), on joj je daidža - majka oca po mlijeku čijim razlogom je dojilja dobila mlijeko (nana po mlijeku) - sestra od oca po mlijeku (tetka po mlijeku, s babine strane) - kćerka dojiljinog sina (amidža joj je) - kćerka oca po mlijeku od neke druge žene, a ne njegove žene koja je podojila - sestre oca po mlijeku - supruga oca po mlijeku, druga, a ne ona koja je podojila, ona se podrazumijeva Ako je žensko dijete podojilo, zabranjen joj je otac po mlijeku. Žena djeteta koje je podojilo je zabranjena njegovom ocu po mlijeku. Šartovi da nešto bude zabranjeno po mlijeku: - broj dojenja (različita mišljenja učenjaka)

         + More details
         • Poglavlje o braku (nikahu) - 2. dio - mr. Safet Kuduzović

          42:26

          from Islamski Nasihati / Added

          41 Plays / / 0 Comments

          Tumačenje knjige ''SAHIHU FIKHI-SUNNEH'' (Poglavlje o NIKAHU) - važnost edeba u odnosu na znanje TRAJNE ZABRANE: - zabrane po pitanju tazbinstva: 1. žena od oca - maćeha (ostaje joj mahrem do kraja života, čak ako je samo sklopljen bračni ugovor). Isto tako je ocu zabranjeno do kraja života oženiti snahu, makar da je njegov sin sklopio samo bračni ugovor s njom, a nije je možda nikad ni vidio 2. da spoji dvije sestre u isto vrijeme Kazna onome ko oženi svoju maćehu je da bude ubijen, a tu kaznu izvršava isključivo regularna islamska vlast. Ukoliko to danas neko uradi, onda ga posavjetovati da je to haram i da se boji Allaha. Druga skupina: - majka od žene - punica (trajno zabranjena) (makar samo sklopio bračni odnos sa svojom ženom) - nane od žene, s majčine strane i očeve - pastorka (kćerka od žene), od žena s kojima ste imali odnos, bez obzira da li je odrasla u njegovom okrilju ili ne (po ispravnom mišljenju), a ako niste imali odnos, onda nema smetnje - unuke od žene, bilo sa kćerkine ili sinove strane - snaha *rođenog* sina, jer može od posinka Bračni ugovor sa kćerkama zabranjuje majku, a odnos sa majkom zabranjuje kćerku. Ljubav i milost majke prema svom djetetu je veće, nego obrnuto.

          + More details
          • Poglavlje o braku (nikahu) - 1. dio - mr. Safet Kuduzović

           01:00:36

           from Islamski Nasihati / Added

           15 Plays / / 0 Comments

           Tumačenje knjige ''SAHIHU FIKHI-SUNNEH'' (Poglavlje o NIKAHU) 1. dio: - podsticaj na brak - zabrana kastriranja - muta brak je haram Koristi braka: 1. Brakom se odaziva na naredbu Allaha 2. Zdravlje 3. Obaranje pogleda 4. Sprečavanje nereda 5. Razmnožavanje ummeta 6. Da volimo ono što je volio Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem 7. Nagrada za kontakt 8. Dijete koje će mu dovu činiti 9. Šefat djeteta (neće željeti ući u Džennet bez roditelja) 10. Samilost (opraštaju jedni drugima) i ljubav među supružnicima 11. ... - Strah od odgoja djece Propis braka za muškarca: - vadžib (onome ko to može uraditi, kada se boji za sebe) - sunnet - mustehab (ima prohtjeve, ali ih može kontroslisati) - mekruh (da neće biti nepravedan prema ženi, ne zlostavljanje, ali nepravedan) - zabranjen Može se neko oženiti i ako nema potrebe za ženom, tj. da nema kontakta s njom, da nema djece i ona pristane na to. Propis braka za ženu: Nema smetnje ako neće da se udaje. Primjer čovjeka koji je doveo svoju kćerku Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, i rekao da ona ne želi da se udaje. Dužnosti žene su takve da kada bi imao ranu (od glave do pete), pa ona lizala tu ranu dok ne zaraste ili kada bi mu iz nozdrva (nosa) tekla krv ili gnoj i ona to liže dok ne prestane, ne bi mu dala njegovo pravo. SVI meleci preklinju ženu koja odbije muža u postelji. SVI! Žene koje su zabranjene za brak: - žene koje su ženili vaši očevi - matere vaše - kćeri vaše - sestre vaše (po krvi) - sestre očeva vaših - sestre matera vaših - bratične vaše - sestrične vaše - pomajke vaše koje su vas dojile - sestre vaše po mlijeku - majke žena vaših (punica) - pastorke vaše koje se nalaze pod vašim okriljem od žena vaših s kojima ste imali bračne odnose - žene vaših rođenih sinova (svastika) - da sastavite dvije sestre - udate žene, osim onih koje zarobite Zabrane mogu biti trajne (nikada u bračnu vezu) i ograničene (svastika). Trajno (do kraja života): 1. majka (def. je svaka ženska osoba koja je bila uzrokom tvog dolaska na svijet - da nije bilo tvoje nane, ne bi bilo ni mame, sva uzlazna loza, sa očeve ili majčine strane) 2. kćerke (def. svaka ženska osoba kojoj si ti bio razlogom dolaska na svijet) 3. sestre (s majčine ili očeve, ili obje strane) 4. tetke s očeve strane (i tetke od babe s majčine i očeve strane su tebi tetke i što je njemu zabranjeno i tebi je). 5. tetka s majčine strane 6. kćerke od brata 7. kćerke od sestre

           + More details

           What are Tags?

           Tags

           Tags are keywords that describe videos. For example, a video of your Hawaiian vacation might be tagged with "Hawaii," "beach," "surfing," and "sunburn."