De Rode Winkel

Joined
Utrecht

User Stats

Profile Images

User Bio

De denim speciaalzaak van Nederland. One store fits all. Bezoek ook eens onze webshop op jeansprovider.nl

Beschrijving

In 1834 kochten Johannes en Annaatje Broekman een pandje aan de Lange Elisabethstraat in Utrecht alwaar zij een kleermakerij en een winkel in fournituren en kleding begonnen. Hun winkel werd officieel ten doop gehouden op 19 maart 1837.

Deze kleermakerij is uitgegroeid tot een beroepskledingwinkel waar in de jaren 50 van de vorige eeuw ook spijkerbroeken verkocht werden. De Rode Winkel was een van de eerste winkels in Nederland waar jeans in het assortiment werden opgenomen. Een spijkerbroek was indertijd beroepskleding. Toen filmsterren zoals Marilyn Monroe en James Dean spijkerbroeken gingen dragen als gewone kleding, is de spijkerbroek uitgegroeid tot een modeartikel dat niet meer weg te denken is het hedendaagse modebeeld. De Rode Winkel is inmiddels uitgegroeid tot dé jeansspecialist, die zijn gelijke niet kent.

De Rode Winkel is op een heel bijzondere manier aan haar naam gekomen. Rond 1930 moesten de kozijnen van de winkel opnieuw geverfd worden. In die tijd werd houtwerk altijd eerst in een oranje/rode grondverf gezet. De schilder had die grondverf er net op zitten toen hij zijn been brak en niet meer verder kon werken. De kozijnen stonden daardoor lange tijd in de oranje/rode grondverf en dat viel in die tijd zo erg op dat de winkel in de volksmond De Rode Winkel werd genoemd. Toen de schilder weer aan het werk ging, kreeg hij de opdracht om de kozijnen en de deuren rood te maken. Later is dat de officiële naam van de winkel geworden.

External Links