Lördagen 17 mars så genomförande Nordisk Ungdom en aktion utanför Fotografiska i Stockholm. Bakgrunden till aktioner är kampanjen Kony2012 som för ett par veckor sedan lanserades av organisationen Invisible Children.

Syftet med kampanjen Kony 2012 är att bilda opinion och arbeta för en ökad amerikanska militär närvaro i Uganda och legitimera USAs utrikespolitik baserad på militära ingripanden. På väldigt kort tid fick kampanjen stort genomslag och det är idag få ungdomar som inte hört talas om den.

Kampanjen utnyttjar på ett fantastiskt sätt människors empati för att nå sitt syfte: Att göra USA:s invasioner runt om i världen populära. När fotografiska väljer att ha en utställning om krigsherren Kony valde vi därför att genomföra en aktion för att nyansera bilden av hans brott och sätta dem i relation till det våld USA tillgriper under förevändning att de strider för fred och demokrati.

På platsen placerades två aktivister på marken, med blodiga kläder och palestinasjalar över huvudena och tomhylsor runt sig, de skulle symbolisera Obamas krigsoffer. Obama är den indoktrinerade västvärldens fredsgud, samtidigt som han en av de mest krigiska presidenterna i USA:s historia. Han har betydligt fler liv på sitt samvete än vad Kony har.

Loading more stuff…

Hmm…it looks like things are taking a while to load. Try again?

Loading videos…